1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Forfatteren Alexander Kielland feires som en del av 900-årsjubileet!
Kiellandsenteret

Forfatteren Alexander Kielland feires som en del av 900-årsjubileet!

Stavanger 2025 ser bakover med et historisk blikk når den anerkjente forfatteren Alexander Kielland feires som en del av jubileet. Sølvberget har et løpende prosjekt der byens litterære opphav møter det moderne og digitale omslaget som ellers vil prege byen fremover!
Publisert : 28.11.2023
Av : Susanna Mathea Arsky, Kommunikasjonsrådgiver; Åshild Moen, praktikant

Kiellandsenteret er tilknyttet Sølvberget bibliotek og kulturhus, og er en arena for formidling av Alexander Kiellands forfatterskap og av den samfunnskritiske arven etter ham. Forfattersenteret går inn for å dyrke litteratur, lesing og skriving, med særlig søkelys på litteratur som samfunnskritikk. 

I 2024 er det 175 år siden Alexander Kielland ble født. Kiellandsenteret feirer ved å invitere publikum til å se på forfatterskapet hans med nye øyne, og planlegger en rekke arrangementer av ulik art. Kiellandsenteret har også fått prosjektstøtte fra Stavanger 2025 til å foreta en språklig modernisering av de mest kjente verkene hans. Leder for Kiellandsenteret, Hannah Skeie Ersland, har dermed gleden av å relansere for eksempel romanen Gift fra 1883, som var et oppgjør med datidens skolesystem. Samfunnskritikken i Kiellands litteratur står imidlertid stadig sterkt og kan leses inn i nye sammenhenger, selv om verden har endret seg siden hans tid.  

– Kielland er en stødig figur i Stavangers historie, og jeg tror yngre generasjoner vil lese bøkene hans i et nytt lys, og at Kielland vil fortsette å inspirere folk fremover. Ikke bare er han en kul type verdt å vie litt oppmerksomhet, men mange av arrangementene knyttet til 175-årsjubileet er også gratis, fordi de arrangeres i regi av biblioteket, forteller lederen. 

Stavanger + litteratur = sant 

Alexander Kielland ble født i 1849 og vokste opp i familiehuset ved Breiavatnet, sentralt i Stavanger. Han skrev ofte om en navnløs småby ved havet, og om samspillet mellom menneskene i den. Kielland utviklet seg til å bli en av de fremste representantene innen den litteraturhistoriske perioden realismen i Norge. Han var ikke redd for å ytre seg, og kunne komme med krasse angrep på borgerskapets dobbeltmoral. I litteraturen tok han opp aktuelle temaer som religiøst hykleri, kvinnesak og sosial ulikhet, og vi kan trekke interessante paralleller mellom Kiellands samtid og nåtiden. For eksempel står vi også i dag overfor klasseforskjeller og fattigdomsutfordringer, som det er viktig å sette ord på.  

Alexander Kiellands liv og virke er i så måte en essensiell del av Stavanger bys historie, og kan også leses inn i den aktuelle samfunnsdebatten.  

I 2024 starter feiringen av Kielland med å dedikere en hel uke i forkant av selve fødselsdagen, den 18. februar, til forfatteren. Arrangementer om Kiellands litteratur, om forfattere og tenkere han lot seg inspirere av, men også om ny litteratur av aktuelle samtidsforfattere, vil gå av stabelen. 

Prosjektleder Hannah Skeie Ersland
Prosjektleder Hannah Skeie Ersland
Hannah Skeie Ersland

Podcast om Gift ! 

Som en opptakt til ferieringen oppfordres publikum til å høre på Sølvbergets nye podcast om Gift. Podcastvertene diskuterer innholdet i to og to kapitler hver uke, og byr på spennende refleksjoner underveis.  

– Podcasten inviterer lytterne inn i en moderne tolkning av Kiellands Gift. Opplevelsen er interaktiv, og vi oppfordrer lytterne til å delta gjennom å lese romanen parallelt med oss, men også ved å komme med spørsmål og innspill vi kan diskutere i podcasten. Dette er en type bokklubb Stavanger aldri før har opplevd, forteller Hannah Skeie Ersland. 

Den språklig moderniserte utgaven av romanen deles ut gratis og kan hentes på Sølvberget.  

Innspill til podcasten kan sendes via mail på podcast@solvberget.no

Vil du finne ut mer om de spennende prosjektene til jubileet? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her

Kontaktinformasjon

Susanna Mathea Arsky

kommunikasjonsrådgiver

Mobil:
479 00 420
E-post:
susanna.mathea.arsky@stavanger.kommune.no

Hannah Skeie Ersland

Leder på Kiellandsenteret

E-post:
hannah.hansen.ersland@solvberget.no
Åshild Moen

Åshild Moen

Praktikant i Stavanger 2025

Mobil:
466 50 478
E-post:
ash.moen@studs.uis.no