1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Steffens-forelesning med David Wengrow
Bilde av den anerkjente britiske arkeologen, professoren og forfatteren David Wengrow.

Steffens-forelesningen 2023: David Wengrow

Universitetet i Stavanger lanserer den nye, årlige forelesningsrekken, oppkalt etter bysbarnet Henrik Steffens som feirer 250-årsjubileum i 2023. Forelesningene skal tiltrekke seg store internasjonale og nasjonale navn som vil dele sin unike innsikt og sine synspunkt i en åpen forelesning på universitetet. Forelesningen holdes onsdag 29. november av den anerkjente arkeologen David Wengrow!
Publisert : 22.11.2023

Publikum og regionen skal få oppleve nytenkende teorier om samfunn og kultur, kloden, naturen og mennesket. 

Den anerkjente britiske arkeologen, professoren og forfatteren David Wengrow kommer til Stavanger for å gi oss et helt nytt blikk på menneskehetens historie. Foredraget har tittelen A new history of humanity and the roots of inequality. 

I 2022 kom sakprosaboka Begynnelsen til alt – en ny fortelling om mennesket ut på norsk, skrevet av Wengrow og hans kollega, antropologen David Graeber. Boka fikk mye oppmerksomhet for sitt nye syn på menneskehetens utvikling og framveksten av sivilisasjoner, ulikhet og klasseforskjeller. 

Den rådende oppfatningen er at menneskene først var små grupper av jegere og samlere som drev rundt omkring, før de begynte med jordbruk og ble bofaste. Så vokste byene fram og deretter kom organiserte og siviliserte samfunn, med makthierarkier og byråkrati. Fullt så enkelt er det ikke, mener Wengrow. Han argumenterer for at jordbruket ikke markerer et revolusjonerende skille i vår utvikling. Tvert imot viser arkeologiske funn og tverrfaglig forskning at det har eksistert jegersamfunn med preg av politiske systemer, og bysamfunn uten en autoritær maktelite. Det gir også nye perspektiver og muligheter for dagens samfunn. 

– På oppsiktsvekkende vis bruker Wengrow arkeologisk kompetanse til å utfordre etablert innsikt om menneskehetens utvikling. Hans enestående kombinasjon av tverrfaglighet, originalitet og nytenking kler både Steffens-forelesningen og Universitetet i Stavanger, sier rektor ved UiS, Klaus Mohn. 
 
Årlig Henrik Steffens-forelesning 
I år er det 250 år siden naturfilosofen og vitenskapsmannen Henrik Steffens ble født i Stavanger. Norges første intellektuelle superstjerne var berømt for sine entusiastiske naturfilosofiske forelesninger. Han var en uredd og engasjert samfunnsdebattant og en pådriver for at universiteter skulle ta aktivt del i det offentlige ordskiftet. 

Stavanger kommune og Universitetet i Stavanger har de siste årene trukket Henrik Steffens fram i lyset igjen, med Steffens-salonger og en Steffens-konferanse. Nå sørger universitetet for at Steffens’ ånd føres videre gjennom en årlig forelesning. 

– Steffens-forelesningen skal være en hyllest til forskning og akademiske prestasjoner, men også en arena for utveksling av ny og banebrytende kunnskap og ideer, sier Mohn. 

Meld deg på forelesningen onsdag 29. november, fra kl 18-20 her: https://uis.pameldingssystem.no/steffens-forelesningen-2023 

Kontaktinformasjon

Rådgiver Stavanger 2025, Stine Honoré

Stine Honoré

prosjektrådgiver Stavanger 2025

Mobil:
906 38 492
E-post:
stine.honore@stavanger.kommune.no