1. Hjem
  2. Stavanger2025
  3. Nyheter
  4. Verdens Beste Langbord: – Eg føle alle andre byer bør være sjalu på dette!
To venninner sitter på langbord og spiser middag på Blåsenborg.

Verdens Beste Langbord: – Eg føle alle andre byer bør være sjalu på dette!

Langbord, lokal mat, nye smaker, musikk og underholdning, fremmede som blir til venner og smil som deles raust med hverandre. Dette ble virkelig Verdens Beste Langbord!
Publisert : 30.06.2025
Av : Eirill Nord-Varhaug, kommunikasjonsavdelingen

Over tusen småsultne mennesker møtte opp på lørdag for å delta helt gratis på Verdens beste langbord midt i Pedersgata, ett av mange høydepunkter i jubileumsåret. Her skulle venner og fremmede møtes rundt deilig lokal mat fra restaurantene i gaten. 

For å slippe vått hår og fuktig forrett ble langbordet delt opp og flyttet inn under tak. Det ble ingen sure miner av den grunn, tvert i mot, stavangerfolk er jo vant med værforbehold!

600 gjester sitter på langbord på Blåsenborg.
Treretters på bensinstasjonen? Ja, takk!

På Blåsenborg bensinstasjon ble volvoer og dieselpumper byttet ut med rosa duk og bordpynt da det ble dekket til over 600 deltakere på rekke og rad. I St. Petri satt totalt 250 mennesker i altergangen og i resten av kirkerommet og i Jammerdalen satt 140 småsultne gjester med tak over hodet. Et langbord vi sent vil glemme!

To voksne kvinner smiler til kamera. Sitter på langbord.
Venninnene Solvor Hetlelid (t.v.) og Jorun Ormøy strålte rundt langbordet.

– Dette syntes vi hørtes så spennende ut. Det er jo noe helt nytt vi ikke har vært med på før, så det måtte vi få med oss, forteller Jorun.

– Og så er det veldig kjekt å få smake all denne lokale maten, kimer venninnen Solvor inn.

De hadde nettopp forsynt seg av forretten, stavangerskinke fra A.Idsøe, røykelaks fra Mikals laks, trave fra Ryfylke gardsysteri og pain de Champagne fra Rosenkildehaven Bageri. 

Deilig forrett med spennende jubileumsprodukter!

Både stavangerskinken, laksen og osten fra forretten er offisielle jubileumsprodukter

– Det va deiligt, er de begge enige om.

To venninner sitter på langbord og spiser middag på Blåsenborg.
(F.v.) Sandra Vaka og Livie Johansen storkoste seg med blant annet burger fra Hekkan.

På den andre enden av langbordet satt også to venninner, som tilfeldigvis kom over jubileumsarrangementet i Pedersgata. 

– Jeg gikk forbi og ble spurt om jeg ville ha en gratis treretters, smiler Livie Johansen. Da ringte jeg Sandra og hørte om hun ville bli med. 

– Det ville jeg selvfølgelig. Det er er et kjempegøy konsept, se alle folkene! Det bare oser god stemning her, forteller Sandra Vaka mens hun ser seg rundt. Jeg bor rett i nærheten og synes det er enormt kjekt at det skjer sånne ting i nabolaget. Bare ikke hver uke, ler hun.

En voksen mann og hans datter smiler til kamera, de sitter på langbord.
Rakeem Aliduale sammen med datteren Yasmine Aliduale (9) venter spent på første servering.

Rakeem Aliduale og Yasmine Aliduale (9) koste seg rundt langbordet med resten av familien. 

– Menyen ser vedlig bra ut smiler niåringen ivrig. Hun gledet seg aller mest til hovedretten fra Fly Chicken. 

– Det er fantastisk stemning her og det ser ut som at alle koser seg, forteller Rakeem.

Overblikk av St.Petri kirke. Lanbord opp altergangen.
Totalt 250 mennesker spiste tre retter i St.Petri.

I St. Petri kirke ble hver ledige kvadratmeter fylt med lange bord og benker. Her var volumet roligere enn på Blåsenborg, men smil og latter fløt fritt mellom kjente og fremmede mens glass og bestikk klirret om hverandre.

Fire unge jenter smiler til kamera. De sitter på langbord i Petrikirken.
(F.v.) Lene Brukstuen, Kine M. Bakken og Hilde Tjørholm (t.h.) sitter spente i Petrikirken.

– Jeg visste det skulle være langbord i dag og hadde lyst å dra, men billettene forsvant så fort så jeg trodde ikke vi skulle få plass. Derfor var det ekstra kjekt å gå forbi nå og at det likevel var plass, forteller Kine. 

– Jeg har aldri vært med på noe liknende før, men det er et veldig kult konsept, forteller Lene, som er på besøk fra Lillehammer. 

Neste rett ut var hovedrett med reinsdyr, det hadde ingen av dem smakt før.

Åsild svømte seg mellom hvert langbord.

Og vipps så dukket den svømmende silden Åsild opp i St. Petri!

Langbord i jammerdalen.
Langbord så langt øyet kan se!

I Jammerdalen sto langbordet ute, men trygt under tak. Totalt 140 gjester satt på rekke og rad for å få servert de deiligste retter.

Kokker står på rekke og rad og danderer mange tallerkener.
Ostehuset serverer grillet sellerirot fra Brimse, sellerikrem med sitrus, potetpure, chili-crisp og ristede kjerner. Mmmmmm!

Det kjente ordtaket  «Jo flere kokker, desto mere søl» så ikke ut til å stemme lørdag. Det var ikke annet enn konsentrerte fjes og total presisjon når hovedretten skulle serveres utendørs.

Mari Hult holder en is og smiler til kamera.
For Mari Hult var desserten en klar favoritt! – Men alt var egentlig favoritter, ler hun.
Blant de som nå var blitt mette var forfatter og matinfluenser Mari Hult. 

– Dette er steinkjekt, tenk å gjøre noe sånt for en by! Jeg kom alene og har i løpet av måltidet blitt kjent med alle som satt rundt meg. Det i seg selv har enormt stor verdi, forteller hun.

– Eg føle alle andre byer bør være sjalu på dette, smiler hun. 

Voksen mann smiler til kamera mens han deler ut deilig isdessert.
Ja takk, jeg tar to!
Desserten fra Bellies ble en stor favoritt blant flere rundt bordet. 

– Alt vi fikk var utrolig godt. Jeg er spesielt imponert over Bellies som klarte å levere en iskald is til så mange, samtidig. Retten har fått to nominasjoner under Gladmaten og nå deles den ut gratis. Det er raust at vi får den, forteller Mari. 

Bare noen timer senere vant den sorte koji-iskremen Årets gladmatrett.

Band spiller musikk mens mennesker langs langbord spiser mat.
Se opp! Vandrende band er rett rundt hjørnet!
Hva er vel deilig mat og langbord uten litt underholdning? Plutselig dukket Olav Larsen og The Alabama Rodeo Stars opp. Her er det liv, gitt!
Kokkene smiler i bakgårdsåpningen. Gjestene fra langbordet smiler og applauderer.
Latter og applaus sitter løst når magen er mett og smaksløkene tilfredsstilt.
Etter en deilig treretters og gode samtaler rundt bordet endte måltidet med en ivrig applaus for kokkene som hadde skapt matglede fra lokalene til Solland elektro. 

Takk for laget og takk for maten!