
Verdens Beste Langbord: – Eg føle alle andre byer bør være sjalu på dette!
Over tusen småsultne mennesker møtte opp på lørdag for å delta helt gratis på Verdens beste langbord midt i Pedersgata, ett av mange høydepunkter i jubileumsåret. Her skulle venner og fremmede møtes rundt deilig lokal mat fra restaurantene i gaten.
For å slippe vått hår og fuktig forrett ble langbordet delt opp og flyttet inn under tak. Det ble ingen sure miner av den grunn, tvert i mot, stavangerfolk er jo vant med værforbehold!
På Blåsenborg bensinstasjon ble volvoer og dieselpumper byttet ut med rosa duk og bordpynt da det ble dekket til over 600 deltakere på rekke og rad. I St. Petri satt totalt 250 mennesker i altergangen og i resten av kirkerommet og i Jammerdalen satt 140 småsultne gjester med tak over hodet. Et langbord vi sent vil glemme!
– Dette syntes vi hørtes så spennende ut. Det er jo noe helt nytt vi ikke har vært med på før, så det måtte vi få med oss, forteller Jorun.
– Og så er det veldig kjekt å få smake all denne lokale maten, kimer venninnen Solvor inn.
De hadde nettopp forsynt seg av forretten, stavangerskinke fra A.Idsøe, røykelaks fra Mikals laks, trave fra Ryfylke gardsysteri og pain de Champagne fra Rosenkildehaven Bageri.
Både stavangerskinken, laksen og osten fra forretten er offisielle jubileumsprodukter.
– Det va deiligt, er de begge enige om.
På den andre enden av langbordet satt også to venninner, som tilfeldigvis kom over jubileumsarrangementet i Pedersgata.
– Jeg gikk forbi og ble spurt om jeg ville ha en gratis treretters, smiler Livie Johansen. Da ringte jeg Sandra og hørte om hun ville bli med.
– Det ville jeg selvfølgelig. Det er er et kjempegøy konsept, se alle folkene! Det bare oser god stemning her, forteller Sandra Vaka mens hun ser seg rundt. Jeg bor rett i nærheten og synes det er enormt kjekt at det skjer sånne ting i nabolaget. Bare ikke hver uke, ler hun.
Rakeem Aliduale og Yasmine Aliduale (9) koste seg rundt langbordet med resten av familien.
– Menyen ser vedlig bra ut smiler niåringen ivrig. Hun gledet seg aller mest til hovedretten fra Fly Chicken.
– Det er fantastisk stemning her og det ser ut som at alle koser seg, forteller Rakeem.
I St. Petri kirke ble hver ledige kvadratmeter fylt med lange bord og benker. Her var volumet roligere enn på Blåsenborg, men smil og latter fløt fritt mellom kjente og fremmede mens glass og bestikk klirret om hverandre.
– Jeg visste det skulle være langbord i dag og hadde lyst å dra, men billettene forsvant så fort så jeg trodde ikke vi skulle få plass. Derfor var det ekstra kjekt å gå forbi nå og at det likevel var plass, forteller Kine.
– Jeg har aldri vært med på noe liknende før, men det er et veldig kult konsept, forteller Lene, som er på besøk fra Lillehammer.
Neste rett ut var hovedrett med reinsdyr, det hadde ingen av dem smakt før.
Og vipps så dukket den svømmende silden Åsild opp i St. Petri!
I Jammerdalen sto langbordet ute, men trygt under tak. Totalt 140 gjester satt på rekke og rad for å få servert de deiligste retter.
Det kjente ordtaket «Jo flere kokker, desto mere søl» så ikke ut til å stemme lørdag. Det var ikke annet enn konsentrerte fjes og total presisjon når hovedretten skulle serveres utendørs.
– Dette er steinkjekt, tenk å gjøre noe sånt for en by! Jeg kom alene og har i løpet av måltidet blitt kjent med alle som satt rundt meg. Det i seg selv har enormt stor verdi, forteller hun.
– Eg føle alle andre byer bør være sjalu på dette, smiler hun.
– Alt vi fikk var utrolig godt. Jeg er spesielt imponert over Bellies som klarte å levere en iskald is til så mange, samtidig. Retten har fått to nominasjoner under Gladmaten og nå deles den ut gratis. Det er raust at vi får den, forteller Mari.
Bare noen timer senere vant den sorte koji-iskremen Årets gladmatrett.
Takk for laget og takk for maten!