Mindre matsvinn

Kasting av spiselig mat fører til unødvendige klimagassutslipp. Derfor jobber vi for å minske matsvinn.

Mindre matsvinn på storkjøkkenet

Det blir laget mat til hele 23 skoler og cirka 7000 elever i Stavanger kommune! Maten som leveres til skolene er produsert på BMU Eiendom-Kjøkkens storkjøkken på Stavanger Forum. Det blir laget enorme mengder mat hver dag, og for å unngå å kaste mye mat kreves det godt samarbeid og god logistikk. 

🥪 I dag blir det registrert hvor mye mat som kommer i retur per skole for å se om det blir gitt ut for mye eller for lite mat. For å kaste minst mulig er det viktig at skolene fryser ned brød og tar vare på pålegg, samt gir beskjed om hva de trenger og ikke eller om de blir borte en dag.

Kjøkkenet sender ut dagsferske brød til skoler hver dag. Av og til blir det en del brød som kommer i retur, og for å unngå å kaste dette i søppelet blir det sendt ut til Blå Kors som gir brødene videre til de som trenger mat.

Tips fra storkjøkkenet til alle hjemme:

  • Spis opp det du har og lag restemiddager! 
  • Bruk alt av blomkålen! Stilken kan brukes til kraft i sauser.
  • Tørt og gammelt brød kan bli krutonger i salater eller supper.
  • Spis grønnsakene selv om de har ligget lenge. Kok dem opp sammen med en buljong.

🤯 I dag blir 1/3 av all mat som produseres i verden kastet. Matsvinnet er beregnet å ha en verdi på 2 330 kroner per person per år. Dette representerer unødvendig bruk av ressurser, utslipp av klimagasser og er veldig lite økonomisk. Dersom matproduksjon ikke foregår på en forsvarlig måte kan det føre til avskoging og tap av biologisk mangfold. 

Kast minst mulig mat og spar penger! Bon appétit. 🤤

Bli en restevenn! 

🤝 Restevenn skal inspirere til å kaste mindre mat og drives av Stavanger kommune i samarbeid med nabokommunene og IVAR IKS. Her får man råd om matvarer og oppbevaring, bedre planlegging av innkjøp og gode restetips.