1. Klimastavanger
  2. Nytt om klima og miljø
  3. Elektrisk gravemaskin
Elektrisk gravemaskin

– Se på det gliset!

Nå har Stavanger kommunes fått sin første elektriske gravemaskin. Målet er å erstatte alle gravemaskinene med utslippsfrie maskiner innen 2025.
Publisert : 28.09.2023
Av : Eirik Skagen, kommunikasjonsavdelingen

– Se på det gliset! Sier en stolt Ørjan Larsen, seksjonssjef i Stavanger kommune.

– Dette er den tiende elektriske gravemaskinen som går på hjul i Norge og den første i Rogaland, fortsetter han.

Maskinfører Thomas Roalkvam har brukt den elektriske gravemaskinen i snart to uker i et vann- og avløpsprosjekt i Kannik.

– Det er egentlig ganske likt som å kjøre en vanlig gravemaskin. Det er bare mindre støy. Den fungerer veldig godt, sier Roalkvam.

Lading av batteri

Så langt har levetiden på batteriet ikke vært noen hindring.

– Det krever litt mer planlegging. Vi setter den på saktelading på natta og da er den fulladet på morgenen, sier Larsen.

Om gravemaskinen begynner å gå tom for strøm har de muligheten til å lade gravemaskinen med en mobil hurtiglader – en power bank på 1900 kilo.

– Meisling krever for eksempel mer av batteriet enn graving. Men da setter vi den bare på hurtiglading i lunsjen, fortsetter Larsen.

Utslippsfri innen 2025

Stavanger kommune har satt seg et mål om utslippsfrie bygg- og anleggsplasser i løpet av 2025. Det betyr blant annet at alle gravemaskiner skal gå på utslippsfri teknologi.

– Nå viser vi entreprenører i regionen at dette fungerer. En elektrisk gravemaskin koster noe mer enn en fossildrevet gravemaskin, men dette er fremtiden, avslutter Larsen.