
Stavanger får EU-godkjenning for klimakontrakten
– Dette er en stor anerkjennelse for Stavanger. EU sier i praksis at vi er på rett vei i arbeidet med å bli en klimanøytral by innen 2030. Nå får vi enda bedre muligheter til å søke støtte og til å få med oss både næringsliv og investorer i det grønne skiftet, sier ordfører Tormod W. Losnedal.
Et kvalitetsstempel fra EU
Stavanger er én av 112 utvalgte byer i Europa som deltar i EUs program for klimanøytrale byer. Målet er å kutte utslippene med minst 80 prosent og bli klimanøytral innen 2030. Kommunens klimakontrakt ble politisk vedtatt høsten 2024 og signert med lokale partnere kort tid etter.
– «Mission Label» er et kvalitetsstempel fra EU til de byene som har levert en helhetlig og god plan for å bli klimanøytrale. Det viser at Stavanger har tatt klimautfordringen på alvor, og at byen er klar for å sette planene ut i livet, sier klima- og miljøsjef Jane Nilsen Aalhus.
Hva betyr det for Stavanger?
Med godkjenningen får Stavanger:
- tilgang til nye finansieringsordninger fra EU og EIB (Den europeiske investeringsbanken),
- rådgivning og teknisk støtte gjennom Mission Platform,
- hjelp til å finne investorer og strukturere prosjektene for gjennomføring.
Skal vise vei for andre byer
Godkjenningen fra EU er en viktig bekreftelse på at Stavanger er på rett vei, og styrker byens rolle som foregangs by i det grønne skiftet.
– Dette gir oss tillit og støtte i det videre arbeidet. Nå handler det om å få fart på gjennomføringen, og tilgang til EUs kompetansenettverk er verdifullt. Vi skal kutte utslipp og samtidig gjøre byen vår mer robust, grønn og god å leve i. Det klarer vi ikke alene – vi trenger at kommunen, næringslivet og innbyggerne samarbeider, sier Aalhus.
Engasjementet i byen viser at mange vil bidra
Flere store samfunnsaktører har forpliktet seg i klimakontrakten, og stadig flere bedrifter setter egne klimamål. I nettverk for næring og bærekraft, som ledes av næringsavdelingen i Stavanger kommune, jobber små og store virksomheter sammen for å utvikle løsninger som både kutter utslipp og styrker lokal verdiskaping.
Samtidig har nesten 3500 innbyggere signert Stavangeravtalen – en frivillig avtale der hver enkelt kan velge hvilke klimavennlige aktiviteter de ønsker å bidra med. Det kan være alt fra å bruke sykkel mer, spise mer plantebasert eller redusere energiforbruket hjemme.
– Stavangeravtalen er en viktig del av klimaarbeidet vårt. Den viser at folk i byen vil være med og ta ansvar. Når både næringsliv, kommunen og innbyggerne trekker i samme retning, kan vi virkelig få til store endringer, sier Aalhus.
Et løft for hele Stavanger
Godkjenningen fra EU forplikter. Nå skal innsatsen merkes i nabolag, på arbeidsplasser og i hverdagen til folk.
– Dette handler ikke bare om store planer og internasjonale mål. Det handler om hverdagen til folk i Stavanger – om ren luft, trygge nærmiljø og grønne løsninger som fungerer. Vi skal kutte utslipp på en måte som gjør byen bedre for alle som bor her, sier Losnedal.
👉 Les mer om klimakontrakten: Klimanøytral by | Klimastavanger
👉 Les det politiske vedtaket: eInnsyn - Mission Cities - Klimakontrakt Stavanger – Stavanger bystyre (2023-2027) (09.09.2024) – Politisk sak
👉 Les mer om Stavangeravtalen: Stavangeravtalen | Klimastavanger
👉 Les mer om nettverk for næring og bærekraft: Nettverk for næring og berekraft | Stavanger Business Region
Kontaktinformasjon


Jane Nilsen Aalhus
miljøvernsjef
- Mobil:
- 958 86 436
- Telefon:
- 51 50 89 34
- E-post:
- jane.nilsen.aalhus@stavanger.kommune.no