1. Hjem
  2. Klimastavanger
  3. Slik blir du grønnere
  4. Ta vare på naturen 🌱

Ta vare på naturen 🌱

Naturen gir oss lufta vi puster, vannet vi drikker, maten vi spiser – og stedene vi går for å finne ro. Vi deler jorda med trær, planter, dyr og fisk. Uten alt dette ville vi ikke vært her.

Hvordan kan du ta vare på naturen? 🌳

Vi er alle en del av naturen, og er avhengig av både dyr, planter, jord, luft og vann. Naturen vår har en stor verdi og vi må bevare den så godt som mulig. Naturen renser luften, demper effekten av styrtregn og lagrer karbon. En intakt og motstandsdyktig natur er viktig for å redusere konsekvensene av klimaendringene. 

Slik tar du vare på naturen: 

🪱 Bruk torvfri plantejord: Torvmyrer lagrer karbon dersom de får ligge urørt, men når torven tas ut av myrene og utsettes for luft, forsvinner det meste av karbonet ut etter få år. Vi ønsker å lagre karbonet i myrene for å redusere utslippet og motvirke uønskede klimaendringer. Dette er også et sted som er viktig for mange arter og som er viktige for å redusere flomfare, da myrene holder på vannet.

🥗 Lag deg en kjøkkenhage: Du trenger ikke å dra langt for å komme i gang med kjøkkenhagen din. Du finner nemlig flere ting du kan bruke hjemme, helt gratis, nesten. Du kan sette vårløken, hjertesalaten og purren i vann, aspargesstilken i jord og få frø fra paprika til å spire og plante dem. 

🦔 Unngå å bruke robotgressklipper hver dag: Robotgressklipper er bra for å holde snegler borte, men de kan lett skade smådyr som bor i hagen din. La derfor robotgressklipperen gå på dagtid. Dyr og insekter finner naturlige gjemmesteder, byggematerialer og reirområder i hagen din. Kjøp også en gressklipper som stopper hvis den støter på et hinder, som for eksempel et pinnsvin.

🌼 Plant mer blomster i hagen – lag en blomstereng: Pollen og nektar er livsgrunnlaget for de fleste insektene våre. En blomstereng er hyggelig for deg som skal se på den og for de pollinerende insektene som lever i hagen din. Når man skal lage en blomstereng er det viktig å bruke frø fra lokale planter og velge en sørvendt helning uten for mye fuktighet i jorda.

🌿 Unngå sprøytemiddel: Kjemikalier skader både nyttige insekter og jordliv. La naturen regulere seg selv, og bruk økologiske metoder om det trengs.

🌳 Plant trær eller la treet i hagen din stå: Trær er ikke bare vakre. Trær demper trafikkstøy og styrtregn, renser lufta og er et tilholdssted for mange arter. Trærne gir oss en grønn opplevelse rett utenfor døren. Vi vil etter hvert som vi får et varmere klima, sette mer pris på skyggen under trærne. 

🚮 Plukk søppel i naturen: Søppel kan hindre plantevekst og er farlig for dyr å svelge. Ta søppelet med deg og kast det i nærmeste søppelkasse!

🐦‍⬛ Lag fuglekasse og sett opp insektshotell: Flere fugler er avhengige av naturlige hullrom for å hekke, og etterspørselen er større enn tilgjengelig. Insektshotell gir reirplasser og er enkle å lage selv ved å borre hull av ulike størrelser i en trestokk. 

Lag din egen plantejord! 🧑‍🌾

Kompost bryter ned kjøkken- og hageavfallet ditt på en naturlig måte, ved hjelp av sopp, bakterier og mark. Du kan kompostere hageavfall i kaldkompost, og hage og kjøkkenavfall i varmkompost. 

Men hvorfor kompostere?

  • 🥕 Du utnytter næringsstoffene i mat- og hageavfallet ditt.
  • 🌷 Avfallet blir til næringsrik jord som plantene dine vil trives ekstra godt i.
  • 🌏 Det bidrar til å lagre karbon, som ellers ville ha bidratt til global oppvarming hvis det ble sluppet ut.
  • 🚘 Det fører til mindre avfallstransport og dermed mindre klimagassutslipp.

Ved å bruke matavfallet ditt, utnytter du det du har betalt for, kutter klimagassutslipp, og du slipper å bruke penger på plantejord. Samtidig som du gjør naturen en tjeneste! Meld deg på gratis kompostkurs HER!

Hvorfor er gjenbruk viktig for å ta vare på naturen? ☀️

Gjenbruk og reparasjon av klær og andre produkter er viktig fordi det reduserer behovet for å produsere nye ting, som igjen gir mindre forbruk av råstoffer, energi og andre ressurser. Gjenbruk fører til mindre avfall og bidrar til å bevare naturlige ressurser som skog og vann. 

Å produsere nye ting fører til utslipp av klimagasser fra produksjonsprosessen, men dette slipper vi å gjøre en gang til hvis du kjøper brukt.

Les mer om forbruk og gjenbruk

Bruktmarked på Nytorget
Livlig stemning på bruktmarkedet på Nytorget i Stavanger, med folk i alle aldre på skattejakt blant klær, bøker og håndverk.

Velg naturbaserte løsninger 🫵

Naturbaserte løsninger handler om å lære av naturens prosesser og bruke det vi har lært til å løse ulike utfordringer. Vi må jobbe på lag med naturen, ikke mot den, skal vi lage løsninger for fremtiden. 

Dette er naturbaserte løsninger:

  • 💐 Ha en villere hage med ulike planter, trær og busker. Variert vegetasjon i hagen bidrar til biologisk mangfold og redusert vannmengde i avløpsrørene. Hagen vil også være mer robust mot tørke eller sykdom.
  • 🛣️ Bytt ut tette flater, som asfalt og betongstein, med åpnere løsninger som grus og gress, som gjør at regnet lettere forsvinner naturlig ned i grunnen.
  • 🏡 Ha gress på taket, på huset eller garasjen. Dette hjelper med å minske vann som renner i avløpsrør når det regner, og blir leveområde for flere arter, planter og dyr.

Les mer om naturbaserte løsninger her.

Dammen i Emmaus tar seg av overvannet og samler insekter, fugler og barn i alle aldre.
Dammen i Emmaus tar seg av overvannet og samler insekter, fugler og barn i alle aldre.

Wow, enda mer styrtregn! ☔️

Vi merker allerede klimaendringene med mer nedbør, kortere snøsesong, isbreer som krymper, flere flommer, skred og at havet stiger. 

Selv om vi jobber med å redusere klimagassutslipp, tar det tid før den globale oppvarmingen snur. Klimaet kommer til å fortsette å endre seg uansett om vi er flinke til å redusere utslippene nå. Derfor er vi nødt til å forberede oss på det som kommer.

💧 I fremtiden vil vi oppleve mer styrtregn, noe som kan føre til oversvømmelser og økt vannmengde. For å sikre at veier og bygninger tåler dette over flere år, må vi gjøre tiltak for å tilpasse oss. Her har kommunen et ansvar for å planlegge samfunnet og bestemme hvor det er trygt å bygge, slik at vi unngår å bygge i områder som er utsatt for flom og skred.

🐠 Når det blir varmere, påvirkes også dyre- og plantelivet. Fremmede arter kan tilpasse seg til norske forhold og true eksisterende arter. Derfor er det viktig å ha oversikt over naturmangfoldet og passe på at vi tar hensyn til hele økosystemer når vi bruker naturområder.

Les mer om hvordan vi må tilpasse oss klimaet på regjeringen.no

(Kilder: wwf.no, naturvernforbundet.no, FN-sambandet)
 
 
Byhaugen barnehage, dyrking, jpg
Byhaugen barnehage

Slik blir du grønnere

Det skal være enkelt å være miljøvennlig. Valgene våre påvirker de rundt oss og miljøet. Her er noen tips til grønne handlinger som er bra for miljøet vårt!