1. Stavanger Business Region
  2. Nyheter
  3. Årets kokk og Årets unge kokk 2023 til Stavanger!
Filip August Bendi fra Sandnes og det norske teamet tok sølv i verdensfinalen i Lyon i januar. Til høsten starter kampen om å bli Norges neste Bocuse d’Or-kandidat, og det skjer i Stavanger.

Årets kokk og Årets unge kokk 2023 til Stavanger!

Stavanger blir vertsby for Årets kokk, den norske kvalifiseringskonkurransen for Bocuse d’Or Europe 2024. Konkurransen finner sted i Stavanger Konserthus mandag 18. september 2023.
Publisert : 01.03.2023

Konkurransen Årets kokk anses som landets vanskeligste og mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Vinneren blir Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe som arrangeres i Trondheim 19.-20. mars 2024. Her konkurrerer 20 av Europas beste kokker og de 12 beste går videre til verdensfinalen Bocuse d’Or 2025. 

Under Årets kokk arrangeres også Årets unge kokk 2023, en rekrutteringskonkurranse for Årets kokk. I denne konkurranse må kandidaten være under 25 år, med en hjelper (commis) i aktiv lærekontrakt. I Årets kokk er eneste aldersregel at commis må være under 23 år. I tillegg skal det i alle team være en god representasjon av både mannlige og kvinnelige norske kokker. 

Matby og matregion 

Stavanger har etablert seg som en unik by for måltidstursime og matopplevelser med flere av Norges beste restauranter og kokker i verdensklasse, takket være unik kompetanse og tilgang til gode råvarer.  

Ordfører Kari Nessa Nordtun fremhever hvordan mat- og kokkerelaterte arrangementer som Årets kokk forsterker Stavangers gastronomiske posisjon.  

– Disse konkurransene styrker både satsing og oppmerksomhet rundt mat, matproduksjon og matbyen Stavanger, og vil skape positive ringvirkninger for matregionen vår og for kokke- og serveringsmiljøene våre, sier Nessa Nordtun. 

Viktig konkurranse for rekruttering 

– Det er spesielt gledelig at kåringen av Årets unge kokk inngår i konkurransen. Det vil bidra til å fremme interessen for kokkefaget blant unge som skal velge utdanning og inspirere lærlinger i kokkefaget i regionen til videre innsats, tillegger næringssjef Anne Woie i Stavanger kommune.  

Dugnadsinnsats 

Stavanger var vertsby for Bocuse d’Or Europe i 2008, verdens første kontinentale kvalifiserings-konkurranse til Bocuse d’Or. Arrangementet anses som en nøkkelbegivenhet for Stavangers internasjonale status som matby.

Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.
Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.
Credit: Morten Holt

– 18. september blir en stor dag for matbyen Stavanger og det gastronomiske Norge. Årets kokk arrangeres med bidrag fra Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune, samt et dugnadsvillig kokkemiljø og stiftelsens gode samarbeidspartnere, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi som står bak Årets kokk.   

Årets kokk arrangeres med økonomisk støtte fra Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune. Begge konkurransene går av stabelen i Stavanger Konserthus 18. mandag september 2023. 

Kontaktinformasjon

Ordfører Kari Nessa Nordtun

Kari Nessa Nordtun

Kommunestyremedlem for Ap i Stavanger (i permisjon)

 

 

 

Anne Woie

Anne Woie

næringssjef

Mobil:
995 12 623
Telefon:
51 50 73 48
E-post:
anne.woie@stavanger.kommune.no