1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Lysfestivalen Glød åpner jubileumsåret

Lysfestivalen Glød åpner jubileumsåret

18. januar åpner jubileumsåret med lysfestivalen Glød. Helt frem til 2. februar skal både nye og verdenskjente lysverk lyse opp byen vår i vintermørket.
Publisert : 26.11.2024

Seks spektakulære lysverk skal pryde byen vår når vi endelig skal feire at Stavanger er 900 år. Allerede nå kan du få en smakebit på lysverkene. 

Domkirkeplassen

«Beacon of light» av 1024 Architecture

Lys som stråler opp i himmelen ved siden av domkirken i Stavanger.
Bilde av Loussaief Tijani. Foto av Sander Eriksen.

På Domkirkeplassen skal tråder av lys veves gjennom mørket. De strekker seg mot himmelen, forbi alt vi kan se. Bue etter bue, som om byen selv løfter blikket, mot noe uendelig.

I lysverket «Beacon of light» møtes det moderne og det tidløse i et spektakulært audiovisuelt kunstverk. Domkirkeplassen blir et sted for undring, et sted der grenser oppheves, og vi inviteres til å drømme litt høyere. «Beacon of light» er sponset av Hermes og Sparebanken Vest.

«Beacon of light» er laget av 1024 Architecture. Det som kjennetegner deres verk er deres unike tilnærming til rom ved hjelp av verktøy som geometri, lys, lyd og bevegelse.

Obstefelders plass

«Jeg er» av Pia Wall og Hildegunn K. Tessmann

Fakultetet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger har samlet 900 barn og unge fra Rogaland for å sette sitt preg på Glød gjennom lysverket.

Gjennom ren tegneglede og samskaping skildres barn og unges følelser, stemninger og identitet. En hyllest til fantasien og fellesskapet, der alle uttrykk har vært like viktige i prosessen med å lage et felles verk, «Jeg er».  

Musikken som tilhører lysverket, er komponert av Kaada. Animasjonene er av Jacob Bowitz Jensen.

St. Petri

«Gaia» av Luke Jerram

Lysverket Gaia. En stor lysende jordklode.
Lysinstallasjonen «Gaia» av Luke Jerram skal henge i St. Petri. Kunstverket er en seks meter i diameter stor representasjon av jordkloden. Foto: Luke Jerram.

Inne i St. Petri kan du oppleve en lysende jordklode, gjenskapt med detaljerte NASA-bilder. Den seks meter brede skulpturen, «Gaia», blir etter hvert til et speil, som skal minne oss om den skjøre balansen mellom menneskeheten og naturen.

Sammen med skulpturen spilles en spesiallaget lydkomposisjon av den BAFTA-vinnende komponisten Dan Jones.

Det er Luke Jerram som står bak lysskulpturen «Gaia». Bare i 2023 hadde han over 115 utstillinger i 27 forskjellige land, besøkt av mer enn 3 millioner mennesker.

Pedersgata 40, 67 og 110

«The Travellers» av Cedric Le Borgne

I samarbeid med Smedvig og Stavanger 2025, presenterer Glød lysfestival “The Travellers” – en serie med lysskulpturer av den franske kunstneren Cedric Le Borgne. 
Denne flyvende mannen, og to andre, skal lyse opp Pedersgata fra 18. januar.

Høyt mellom hustakene i Pedersgata skal «The Travellers» dukke opp. Disse lysende mennene flyr over oss, og betrakter byen. «The Travellers» inviterer oss inn i en verden mellom drøm og virkelighet, mellom himmel og jord.

Skulpturene er en gave fra jubileumspartner Smedvig til Glød og «The Travellers» skal være en del av Glød lysfestival hvert år.

«The Travellers» har reist over hele verden, fra Geneve til Seoul, fra London til Singapore. Nå skal de flyvende mennene sveve over Pedersgata 40, 67 og 110. 

Pedersgata 125

«Hope» av Ainu Palmu

Lysverket HOPE prosjektert på en vegg. En due som lyser.
Foto av Hanna Iso-Oja.

Jeg er en due. Jeg er edel, jeg føler kjærlighet. Jeg bringer et budskap om fred. På spesielle dager svever jeg og mine duevenner opp på himmelen som en lysende sky. Eller er jeg en helt vanlig due? Jeg er grå og litt tankeløs, jeg kurrer. Jeg er middag for en byhauk, alt som er igjen er en fjærhaug på en stein. Jeg vet å unngå vinduer – de er bare himmelens refleksjoner. Jeg bygger reiret mitt på et neonskilt, gjemt inne i bokstaven A. Vi flyr til himmelen, brått og raskt, sammen.

«Hope» er en tre minutter lang historie og projeksjon som skal lyse opp Pedersgata 125 og endres over tid.

Lysdesigner og lyskunstner Ainu Palmu arbeider med animasjon, video og scenografi. Kunsten hennes kombinerer abstrakte og figurative bilder, og utforsker overganger og skjønnhetens dybde.

Støperigata 38

«Moon» av Randine Aalberg Sandboe og Geir Olav Sebjørnsen

«Moon» er et verk som lar oss komme tettere på månens mystikk. Ved hjelp av en lysdesigners sceniske virkemidler får månen en varme som gløder i mørket, og en gjennomsiktighet som utforsker det usynlige. "Moon" skal lyse opp Støperigata 38 under lysfestivalen Glød. 

Kunstneren av «Moon» Randine Aalberg Sandboe er lysdesigner og visuell kunstner med base i Bergen. I dag jobber Sandboe som lysdesigner for dans og teater, i tillegg til å skape egne lyskunst-installasjoner.

Du er invitert!

18. januar braker jubileumsåret løs for fullt sammen med lysfestivalen Glød, og du er invitert! Langs lysverkene i byen får du oppleve en ettermiddag med lys, musikk, dans, teater og mat.

Mer informasjon kommer!

Tor Inge Tinnesand  på programslipp med barnebarnet Frøya
Frøya og farfar Tor Inge Tinnesand synes det er helt topp at det skjer utendørsarrangementer også på vinterstid.

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Stavanger 2025, Lena Antonius

Lena Antonius

prosjektleder Stavanger 2025

Mobil:
948 36 022
Telefon:
51 50 74 08
E-post:
lena.antonius@stavanger.kommune.no