1. KlimaStavanger
  2. Klimanøytral by
  3. Slik ligger vi an

Slik ligger vi an

Klimagassutslippene har siden 2015 blitt redusert med 10 prosent i Stavanger.

Oppdatert : 11.12.2023

 

Illustrasjon av hvordan Stavanger ligger an i klimanøytralitet.
Slik ligger vi an nå: Fra 2015 til 2021 har Stavanger kuttet 10 % av klimagassutslippene.

Etter 2015 har klimagassutslippene i Stavanger gått ned, men samtidig viser den siste målingen fra Miljødirektoratet at utslippene hadde økt med 5,4 prosent fra 2020 til 2021, slik at våre utslipp for 2021 var 424 230 tonn CO2-ekvivalenter fordelt på alle utslippssektorene (energi, transport, avfall, industri, jordbruk/skogbruk).

graf over utviklingen av klimagassutslipp i stavanger
Slik er den årlige utviklingen av klimagassutslipp i Stavanger. Bildet er hentet fra Miljødirektoratet.no

Målet vårt er klimanøytralitet, som er et ambisiøst, men viktig mål. For vi vi har i realiteten ikke noe valg, sier ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun.

Skal vi etterlate oss en beboelig jordklode til de som kommer etter oss – våre unger, våre barnebarn, må det store endringer til, fortsetter hun.

– Vi klarer ikke dette alene. Vi er nødt til å jobbe sammen om å kutte utslippene, sier koordinator for Mission Cities i Stavanger kommune, Gerd Seehuus.

Målet er å bli klimanøytrale og 80 prosent utslippskutt

Å være klimanøytral betyr en balanse mellom det vi slipper ut av klimagasser og det naturen selv kan ta opp eller binde, altså et såkalt netto-null-utslipp. EUs krav er at byene som deltar i samfunnsoppdraget Mission Cities (Net Zero Cities) må ha som mål å kutte minst 80 prosent av egne utslipp innen 2030. Det samsvarer med Stavanger kommunes klimamål. 

Hva jobbes det med nå?

Sammen med næringslivet, innbyggere, organisasjoner, akademia og andre viktige samfunnsaktører i Stavanger skal vi sammen utvikle en klimakontrakt, der vi forplikter oss til klimanøytralitet. 

Les mer om arbeidet med klimakontrakten her.