Støtte til ny vedovn
- Nå kan innbyggere i Stavanger søke om støtte til å bytte ut sin gamle vedovn med en ny og rentbrennende ovn.
- Den gamle ovnen må være fra før 1998, og du kan få inntil 6000 kroner i støtte for den nye ovnen.
- Gamle ovner slipper ut mer sot enn nye, og dårlig luftkvalitet kan være skadelig for helsen og miljøet.
- Søknadsfristen er 25. oktober.
Hvem kan søke om støtte?
- Eiere av private boliger i Stavanger kommune kan søke om støtte.
- Eieren av boligen det gjelder, kan bo i en annen kommune, men boligen hvor vedovnen skal installeres, må være i Stavanger kommune.
- Du må ha en ovn som er fra før 1998, og erstatte den med en ny og rentbrennende ovn.
Hvor mye gir kommunen i støtte?
- Støtten kan utgjøre inntil 40 prosent av kostnadene for kjøp og montering av vedovnen, men ikke mer enn 6000 kroner per ovn. Det vil si at støtten blir på 6000 kroner hvis kjøp og montering til sammen koster 15 000 kroner eller mer.
- Hvis vilkårene for ordningen ikke er oppfylt, har kommunen mulighet til å trekke støtten tilbake.
Dette må du vite:
- Støtten gjelder for kjøp og montering av en ny og rentbrennende vedovn, som erstatter en vedovn, peis eller koksovn fra før 1998.
- Det er satt av 2,5 millioner kroner til denne ordningen. Hvis det kommer flere søknader enn det er midler til, vil vi prioritere søkere i områder med mest luftforurensning.
- Ordningen gjelder for vedovner som installeres for oppvarming av private boliger i Stavanger. Det kan for eksempel være enebolig, tomannsbolig, rekkehus eller leilighet.
- Det blir kun gitt støtte til én vedovn per boenhet. Boenheten må være godkjent som bolig av Stavanger kommune.
- Hvis du søker om støtte til flere boenheter, må du sende én søknad for hver ovn, og det må framgå av søknadene hvilken boenhet hver av dem gjelder for. Hvis du får tilsagn, må du sende inn en utbetalingsmelding for hver ovn.
- Du må ha inngått avtale om kjøp av vedovn hos godkjent forhandler etter 26. september 2024. Kjøp fra privatpersoner eller kjøp av brukt vedovn blir ikke støttet.
- Det nye ildstedet må være installert av en godkjent installatør. Godkjent installatør er faglært murer eller ildstedsmontør/kontrollør med minimum nivå 2 fra Norsk Varmes bransjeskole. Dette krever vi for å sikre branntryggheten, etter råd fra Rogaland brann og redning. Se Oversikt over sertifiserte montører i Norge - Norsk Varme.
- Du må levere den gamle ovnen eller peisen til installatøren eller forhandleren – ikke direkte til en gjenvinningsstasjon. Installatøren eller forhandleren skal fylle ut skjemaet «Pantebevis», for å dokumentere at ovnen blir levert til godkjent mottak.
Det er lurt å sjekke om selgeren eller installatøren tar imot den gamle ovnen før du gjør avtale med dem.
- Vi anbefaler deg å få sjekket pipa for eventuelle sprekker eller skader, og at pipa har tilstrekkelig størrelse for ovnen du har tenkt å kjøpe.
- Du som søkte om støtten, sender inn nødvendig dokumentasjon til kommunen etter at det nye ildstedet er installert.
Hva blir ikke støttet?
- Ordningen gjelder kun for nye, rentbrennende vedovner og peisinnsatser. Det blir ikke gitt støtte til kjøp av brukt ovn eller andre typer varmekilder, som elektriske ovner, koksovner, olje- eller parafinovner.
- Det blir ikke gitt støtte til flere ovner i én og samme boenhet.
- Dersom du har fått utbetalt støtte til en ny ovn i din boenhet tidligere, vil du ikke få innvilget støtte denne runden.
- Ordningen gjelder ikke for hytter eller andre fritidsboliger, garasjer eller for næringsbygg, og ikke for boliger eller andre bygg i andre kommuner enn Stavanger kommune.
- Leietakere av en bolig får ikke støtte.
Slik gjør du det, steg for steg:
- Har du lest informasjonen over? Da kan du logge deg inn og fylle ut denne søknaden. Fristen for å søke er 25. oktober 2024.
- Like etter du har sendt inn søknaden vil du motta en bekreftelse fra oss. Der vil du finne en referansekode. Ta vare på koden, for den vil du trenge for å få utbetalt støtten.
- Etter at søknadsfristen har gått ut, vil du få svar på om du har fått innvilget støtte eller ikke senest fire uker etter søknadsfristen. For å få støtte, må vilkårene for ordningen være oppfylt.
- De som har fått innvilget støtte kan kjøpe ny ovn. Last ned pantebeviset og skriv det ut. Få forhandleren eller installatøren til å fylle det ut når de tar imot den gamle ovnen eller peisen din.
- Installatøren skal fylle ut melding om installasjon av nytt ildsted og sende dette til brannvesenet. Be installatøren om å få kopi av det utfylte skjemaet. Du trenger denne kopien for å få utbetalt støtten.
- Fyll ut utbetalingsskjemaet som du fikk lenke til i svarbrevet. Last opp all dokumentasjon (pantebevis, kopi av melding om nytt ildsted og kvitteringer) og send inn, senest innen fristen 1. september 2025. Vi betaler ut støtten fortløpende, og tar kontakt om noe er feil eller det mangler noe.
Du kan følge statusen på din søknad på minside.no etter at søknadsfristen har gått ut 25. oktober.
Hvorfor finnes denne ordningen?
I perioder om vinteren har Stavanger dårlig luftkvalitet. Gamle ovner og peiser brenner ikke rent. Det betyr at de tilfører lufta mer sot enn nyere ildsteder. Det er et problem for astmatikere, andre personer med luftveissykdommer, barn og eldre mennesker.
Stavanger kommune har flere målestasjoner som viser luftkvaliteten, og ved fare for dårlig luftkvalitet blir det gjort ekstra renhold på enkelte veier for å unngå at støv blir virvlet opp. Kommunen oppfordrer dem som kan, til å kjøre med piggfrie vinterdekk. Se også luftkvalitet i Stavanger kommune.
Her kan du sjekke hvordan luftkvaliteten er i nabolaget ditt akkurat nå.
Fyr riktig, unngå brann
Riktig fyring gir mindre svevestøv, bedre luftkvalitet og det reduserer risikoen for pipebrann. Her finner du tips til hvordan du kan fyre riktig.
Hos brannvesenet finner du også gode tips om riktig vedfyring.
Sjekk hvor mye du kan spare med å bytte den gamle vedovnen din. Og her får du mer informasjon om rentbrennende ovner.
Ønsker du som forhandler en plakat om ordningen?
Her kan du laste ned en plakat i A4-format eller A3-format. Den kan du henge opp i butikken din, så blir kundene dine informert om ordningen.
Kontaktinformasjon
Lise Ball Priésner
Saksbehandler
Klima og miljø
- Telefon:
- 51 50 74 59
- E-post:
- lise.ball.priesner@stavanger.kommune.no