Spis opp maten
Det blir brukt mye ressurser på å produsere, frakte og lagre mat. Produksjon av mat, og spesielt kjøtt, bidrar til klimagassutslipp.
Åh du er så umoden, sa den ene bananen til den andre 🍌
Visste du at det tar ni måneder å dyrke en banan? Og så skal den i tillegg transporteres halve jorda rundt før den havner på vårt kjøkken og kanskje til og med i søppelbøtten.
👉 Bananene er ikke modne når de kommer til Norge. Det finnes derfor bananmodneri! Her jobber bananmodnere hver dag med å overvåke bananene nøye.
Dette kan overmodne bananer brukes til:
- Banankake
- Bananbrød
- Bananmuffins
- Bananpannekaker
- Banan milkshake
- Banan-is
- Toast med banan
- Smoothie med banan
🤯 Det blir kastet 140 000 bananer hver eneste dag. Kasting av spiselig mat fører til unødvendige klimagassutslipp. Bananer blir ofte kastet i butikk før de er blitt solgt. Dette er fordi vi knekker av bananer fra klasen og de som ligger igjen vil ingen ha.
Det blir brukt mye ressurser på å produsere, frakte og lagre mat. Ved å unngå å kaste mat sparer du penger og miljøet! 💸
Kjøp en enslig overmoden banan og go bananas! 🕺
Bli en restevenn!
🤝 Restevenn skal inspirere til å kaste mindre mat og drives av Stavanger kommune i samarbeid med nabokommunene og IVAR IKS. Her får man råd om matvarer og oppbevaring, bedre planlegging av innkjøp og gode restetips
Slik blir du en restevenn:
- Bruk sansene!
- Vit hva du har i kjøleskap, skap og skuffer
- Bruk handleliste og planlegg ukens måltider
- Frys ned det du har for mye av
- Skriv åpningsdato på glass, bokser og pakninger.
Visste du at…
- Tørt brød kan bli krutonger.
- Vårløken blir som ny i vann.
- Du kan koke kraft på rekeskallet og bruke til sauser og supper.
- Egg holder seg lenge og en undersøkelse viser at selv syv måneder gamle egg er helt trygge å spise.
Tips til hvordan du kan redusere matsvinn 🍎
Det blir brukt mye ressurser på å produsere, frakte og lagre mat. Produksjon av mat, og spesielt kjøtt, bidrar til klimagassutslipp.
🥕 Lag en plan for å redusere matsvinnet og benytt matvarer som er i sesong, lokalproduserte og økologiske dersom det er mulig.
🥕 Sjekk det du har hjemme i kjøleskapet slik at du kun handler det du trenger. Begrens mengden bearbeidet og rødt kjøtt. Bruk heller grønnsaker, frukt og bær.
🥕 Legg inn restedager inn i middagsmenyen og bruk sansene dine for å sjekke om maten er god. Spis opp det du har!
🥕 Server heller små porsjoner middag enn én alt for stor
Matsvinn påvirker klimaet
Visste du at 1/3 av all mat som produseres ender opp som avfall? Det betyr en masse sløsing av ressurser og unødvendige klimagassutslipp, og er dårlig for lommeboka. Du kan gjøre noe for å redusere ditt bidrag til matsvinnet.
Rundt 8% av klimagassutslippene kommer fra matsvinn. Hvis matsvinnet hadde vært et land, ville det hatt det tredje største klimagassutslippet i verden (etter USA og Kina). For når mat kastes, brytes den ned og slipper ut en gass som heter metan. Dette er en farlig drivhusgass som påvirker klimaet.
👉 Innbyggerne i IVAR-regionen kaster i gjennomsnitt rundt 21 kg spisbar mat hvert år. Dette er mye, men det er en del lavere en gjennomsnittet nasjonalt. Nasjonalt kaster hver innbygger rundt 39 kg spisbar mat årlig.