Hele Norges matfat

Stavanger-regionen blir ofte kalt Norges matfat, og kvaliteten på råvarene er skyhøy. Her dyrkes enorme mengder flotte grønnsaker. Griser, kyr og sauer gresser på engene. Det er lokal mat av høyeste kvalitet!

Kan en ung kokk fra Bærum bli blodfan av Stavanger? Svaret er ja: Tobias Borthen har bodd halvannet år i byen og mener at han vil bli her resten av livet.

– Jeg kom og ble helt betatt, er den korte forklaringen.Nykokt krabbe på en bryggekant. Sånn begynte det, Tobias skulle bare besøke byen sammen med broren sin, som har svigerfamilie her. Nå har 32-åringen både kjæreste, en liten datter og leilighet sentralt i Stavanger. – Vi har utsikt over fjorden og byen, og er samtidig nær turområder. Nær alt, egentlig!

🏊🏼‍♂️ Harpunjakt på lokal mat

Tobias er matelskeren som har kommet til paradis. Når han ikke er på jobb hos Ostehuset på Hinna, fridykker han – i et klart, rent og smellvakkert matfat ved hytteveggen på Hjelmeland. Svømmende råvarer tas med harpun, mens krabber, østers og kamskjell plukkes for hånd.

– Favorittmåltid? Ferske kamskjell som du åpner på stranden og spiser rå, kun med litt lime!

Idyll, folkefest og friske vindkast

Stavanger er stor og liten på en gang, påpeker Tobias. – Nok av folk, men ikke for mye. Og sjarmerende gater, jeg elsker gamle Stavanger året rundt, det er bare så vakkert! Og så har vi folkefestene – ikke minst gladmatfestivalen, med blide, trivelige folk. Sånt gjør at du blir en del av byen!

Det vestlandske klimaet skremmer heller ikke Tobias, tvert om. – Vær og vind er bare herlig når du får det så tett på!

– Visste du noe særlig om Stavanger fra før?

– Stavanger for meg var olje, teknologi og selvsagt mat. Både fagmiljøet, historikken med toppkokker og mengder av førsteklasses råvarer er unikt for byen, og utrolig inspirerende.

Norges matfat

Stavanger-regionen blir ofte kalt Norges matfat, og kvaliteten på råvarene er skyhøy. Her dyrkes enorme mengder flotte grønnsaker. Griser, kyr og sauer gresser på engene. Det er lokal mat av høyeste kvalitet!

Store produsenter på Jæren sørger for at hele landet er forsynt med agurker hele året, og på Finnøy dyrker de kanskje verdens beste tomater.

På Stavangers fisketorg innerst i Vågen og i diverse sjømatbutikker finner du det beste av hva havet har å by på.

Hørt om Hekkan burger? Stavanger-regionen har også en stolt slaktertradisjon med førsteklasses kjøtt fra blant annet Idsøe i Stavanger, Opstad Nærbø og Håland Kjøtt.

Vi er stolte av våre lokale bryggerier! Gamle og nye bryggerimestre sørger for masse å velge blant – Lervig, Salikatt, Rygr, Jåttå gårdsbryggeri og Brix Brygghus, og ikke minst flere siderprodusenter. 

Enten du liker gourmetmat eller gatemat, så finner du et stort utvalg i Stavanger. Med to Michelin-restauranter og et stjernelag av kokker, kan du få tak i det meste og beste innen mat.   


🤿 Ned i dypet

Stavanger-regionen er et eldorado for vannsport, ikke minst dykking. Enten du er en erfaren dykker eller bare nysgjerrig på å lære, og enten du skyter med fotoapparat eller harpun, vil du finne et inkluderende miljø med dykkere og magiske undervannsparadis. Miljøet for surfing på Jæren er stort. Regionen har flere dykkerklubber som tilbyr dykkerkurs, arrangerer turer og er åpen for gjestedykkere. Og er du på jakt etter utstyr, fins det flere velutstyrte dykkerforretninger du kan besøke. 

Tobias Borthen dykker

Tobias Borthen dykker

Aldri kjedelig i denne byen

Er du glad i opplevelser, vil du bli glad i Stavanger. Byen har et hjerte som banker året rundt. Og alt er nært – det er ikke uten grunn at uttrykket "den kompakte byen" har oppstått. Puber, kafeer og restauranter; Stavanger konserthus, Folken og Tou Scene; standup og amatørteater. I 2008 var Stavanger europeisk kulturhovedstad, og pulsen er ennå høy med årlige festivaler som Mablis, Utopia, Maijazz, Nuart, Kammermusikkfestivalen og Kapittel. Stavanger har til og med en egen økonomifestival, Kåkånomics.

Den spiselige Byfest

Den spiselige Byfest

🇳🇴 Et Norge i miniatyr

Stavanger-regionen er et Norge i miniatyr: Langstrakte strender og dype fjorder, stupbratte fjell og vide lyngheier, sykkelveier og slalåmløyper, bygater og beitemarker, værbitte skjær og vakre skoger. Du kan bade og surfe, trø og traske, klatre og chille, golfe og grille. Ja, vi er mildest i landet, men veien til hvit vinter og preparerte løyper er ikke veldig lang. God tur da! 

Bading i speilblankt vann

Bading i speilblankt vann

Vite mer om Stavanger? 🥳

Hva skjer i Stavanger? 👀

Vil du vite mer om hvordan det er å bo i Stavanger-regionen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!