Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

 1. Hjem
 2. Renovasjon og miljø
 3. Miljø og klima
 4. Gode miljøvalg i Stavanger
 5. Grønnere transport

Grønnere transport

kort fortalt

 • I Stavanger kommer mer enn halvparten av klimagassutslippene fra veitrafikken.
 • Kommunen ønsker å legge til rette for at flere velger miljøvennlig transport. 
 • Du kan leie el-sykkel via www.bysykkelen.no.

Europeisk mobilitetsuke 2019         

Stavanger kommune deltar i Europeisk mobilitetsuke 2019 som årlig finner sted den 16.-22. september i mange byer og tettsteder over hele Europa. Hensikten med Mobilitetsuken er å se på utfordringer knyttet til biltrafikken, og på denne måten få folk til å tenke gjennom sine egne reisevaner og kanskje vri dem i en mer miljø- og helsevennlig retning.

Europeisk mobilitetsuke 2019 fokuserer på aktiv transport, sikkerhet for dem som går og sykler, og fordelene det kan ha for vår helse, vårt miljø, og vår bankkonto!

Hva skjer i mobilitetsuken?

Vi starter Europeisk mobilitetsuke 2019 med Miljøsøndag 2019 den 8. september klokken 12-16 på Torget og omgivelsen rundt. Lokaltoget er gratis den dagen og bussene i hele Rogaland koster en krone i billettappen til Kolumbus.

Sammen med over 70 forskjellige utstillere stenger kommunen sentrum for biler for å fylle opp med kjekke aktiviteter for alle. Tema er grønn mobilitet, folkehelse og miljø, og dette kan du oppleve på Miljøsøndag 2019:

 • testing av elsykler, transportsykler og sparkesykler
 • informasjon om 52 hverdagsturer og elbiler
 • Bli med på kajakk- og kanopadling på Breiavannet
 • dykking etter søppel i Vågen
 • speideraktiviteter og klatring i Kiellandparken
 • diverse miljøinformasjon
 • Repair cafe
 • klesbyttemarked
 • politikermøteplass
 • salg av miljøvennlig mat
 • underholdning fra scenen
 • og mye, mye mer.

For mer info kan du se her www.miljosondag.no.

Fortaumeldinger mandag 16. september: kommunen sprayer hyggelige beskjeder til de gående i alle bydelene som «takk» for at de går.

Onsdag 18. september tar vi beina fatt og går en hverdagstur sammen med en kjent og kjær turguide. Mer informasjon kommer senere.

Torsdag 19. september klokken 07.00 deler vi ut frokostpakker til alle som går, sykler eller reiser kollektiv, flere plasser i byen!

Hele uken: Flere tusen elever er med på Beintøft-konkurransen som foregår på flere barneskoler i Stavanger kommune. Les mer om denne nasjonale gå-konkurransen på www.beintoft.no

Elbil i Stavanger

I Stavanger finnes det ladepunkt både på offentlige parkeringsplasser, i parkeringshus, på noen kjøpesenter og hos bedrifter. Mer enn 150 ladepunkt er tilgjengelige for alle.

Kollektivtrafikk, bildeling og sykkelutleie

Bilkjøring fører til utslipp av klimagasser og helseskadelige stoffer som nitrogenoksider (NOx) og svevestøv. I Stavanger kommer to tredeler av klimagass-utslippene fra veitrafikken. Det er et mål å redusere disse utslippene. 

Dersom alle lot bilen stå én dag i uka, ville utslippene bli redusert med 20 prosent.

Mulige alternativer til bil: 

 • Bildeling: Bilkollektivet.no har per februar 2019 seks biler utplassert i Stavanger: I Badehusgata 25B, Rosenli 15 og ved Tou Scene i Stavanger Øst, på Jernbanen parkeringshus og i parkeringshuset P-Kyrre i sentrum, og i Professor Hansteensgate 35 på Tjensvoll. 
 • Elsykler kan leies på nettstedet bysykkelen.no

Du kan leie elektrisk sykkel på nettstedet bysykkelen.no
Du kan leie elektrisk sykkel på nettstedet bysykkelen.no

Beintøft - bruk bein og ikke bil til skolen!

Beintøft.no - aksjon for å få flere til å gå til skolen
Beintøft.no - aksjon for å få flere til å gå til skolen

Beintøft er en kampanje som skal inspirere barn til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. På denne måten får vi mindre forurensning der vi bor, lufta blir renere, området rundt skolen blir tryggere og det blir mindre CO₂–utslipp fra biler.

Hver høst blir barneskolene i byen invitert til en konkurranse, for å få flest mulige til å gå til skolen. Jo flere i klassen som går i stedet for å bli kjørt, desto større er sjansen for å vinne en fin premie. 

Mer informasjon finnes på nettsidene beintøft.no.

Stavanger på sykkel

Stavanger på sykkel er kommunens satsing på å få flere til å velge sykkel som transportmiddel i hverdagen. 

Finn din sykkelrute, hovedruter for sykkel i Stavanger og info om sykkelparkering, bysykler og vedlikehold av sykkelveier.