– Vi setter veldig stor pris på denne anerkjennelsen!

Årets vinner av klima- og miljøprisen er Clean Shores Global. Miljøorganisasjonen vinner prisen for deres arbeid med å holde kysten i regionen ren for søppel.
Publisert : 01.12.2023
Av : Eirik Skagen, kommunikasjonsavdelingen

– Vi setter veldig stor pris på denne anerkjennelsen. Og vi er veldig glad for at dere har lagt merke til alt arbeidet vi gjør, sier Hogne Kile, leder av Clean Shores.

Fra venstre: Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken, Hogne Kile og Tone Hellevik i Clean Shores Global.
Fra venstre: Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken, og prisvinnerne Hogne Kile og Tone Hellevik i Clean Shores Global.

Miljøorganisasjonen startet opp i 2015 og plukker flere tonn med søppel fra strender og kystområder hvert år.

– Rekorden er på 45 tonn med søppel i 2019, men da hadde vi totalt 4500 deltakere. I år har rundt 500 meldt seg på ryddedugnadene våre og plukket ca. 17 tonn så langt. Så vi ønsker alle frivillige hjertelig velkommen til å holde strendene og kysten vår ren, sier Kile.

Hogne Kile og Clean Shores plukker flere tonn med søppel hvert år.  Hogne kile plukker søppel en kald og våt høstdag. Foto: Clean Shores
Hogne Kile og Clean Shores plukker flere tonn med søppel hvert år. Foto: Clean Shore

Varaordfører, Dagny Sunnanå Hausken, leder juryens arbeid og delte ut prisen til miljøorganisasjonen.

– 2022 er frivillighetens år, så det er ekstra kjekt å dele ut klima- og miljøprisen til en miljøorganisasjon som er tuftet på dugnadsarbeid, sier Sunnanå Hausken.

– Det blir veldig mye bedre. Vi ser at det hjelper. Om vi kommer til en plass for første gang, bruker vi gjerne to timer på å rydde en strekning på 200 meter. Når vi kommer tilbake dit året etter, bruker vi like lang tid på to kilometer. Det blir mindre søppel, forteller Kile.

Dette er det tredje året at Stavanger kommune deler ut klima- og miljøprisen. Prisen skal belønne de som har gjort en spesielt stor innsats for omgivelsene sine gjennom å bevare og/eller forbedre natur og miljø i sitt nærområde. Clean Shores får 50 000 kroner fra Stavanger kommune til støtte i sitt arbeid videre.

– Det er bare å ta av seg hatten for Clean Shores sitt arbeid. De har plukket mye søppel som har havnet på strendene og langs kysten vår, og det har gitt resultater, sier Jane Nilsen Aalhus, miljøvernsjef i Stavanger kommune.

Bilde av søppelet som er samlet av Clean Shores.
– Vi kunne ikke klart all ryddingen uten hjelp. I Stavanger melder vi inn alt søppelet vi har samlet i VOF (varsle om feil), så kommer kommunen og henter det umiddelbart, sier Kile. Foto: Clean Shores.

– Jeg håper også at flere nå blir oppmerksom på vårt arbeid og ønsker å bidra i å holde strendene og kysten vår ryddig, avslutter Kile.