Å redusere mengden søppel er viktig for å nå klima- og miljømålene. På denne siden finner du flere tiltak som gjør det enklere å redusere eget forbruk.

Bruk det brukte

Å hindre at avfall oppstår, ved å gjenbruke, reparere, bruke rester og ha et bevisst forhold til forbruk og innkjøp, er det viktigste vi kan gjøre for å redusere avfallsmengdene. Kommunene i IVAR-regionen jobber for å redusere avfallsmengdene. På nettsiden brukbrukt.no finner du gode tips og lenker til fine lokale initiativ som alle bidrar i dette arbeidet.

Støtte til kjøp av tøybleier

Alle småbarnsforeldre i Stavanger som ønsker å kjøpe eller leie en startpakke med tøybleier, kan få rabatt på kr 1000,- som "starthjelp". 
Bleiepakken må være kjøpt eller leid av en foresatt i løpet av de siste 12 månedene og du må legge ved kvittering på kjøpet.

Fyll ut, enten skjemaet du fikk på helsestasjonen eller søk digitalt

Da får du kr 1000,- tilbakebetalt. Det blir utlevert kun én verdikupong per barn og du kan bruke kupongen kun én gang. 

Reparasjonskafé

Stavanger kommune har sammen med Sandnes kommune tilgjengelig en verktøypakke som frivillige arrangører av reparasjonskafeer kan låne gratis. Lokaler og reparatører til å håndtere verktøyet må du skaffe på egen hånd. Du kan lese mer om konseptet reparasjonskafé og hvordan du selv kan arrangere en på prosjektets egen nettside.

Søndagsåpne garasjer

I april hvert år inviterer Stavanger kommune, sammen med Sandnes kommune, Sola kommune og Randaberg kommune, til Søndagsåpne garasjer. Målet med arrangementet er å holde ting i omløp lengst mulig før det går i søppelet og å redusere mengden avfall. 

Du kan lese mer om Søndagsåpne garasjer på arrangementets egen nettside.

Reduser matsvinnet, bli en restevenn

Restevenn er en kampanje for å inspirere regionens innbyggere til å kaste mindre mat. Prosjektet drives av Stavanger kommune i samarbeid med nabokommunene og IVAR IKS. 

Restevenn har en egen Facebook-side, hvor du finner tips for bedre planlegging av innkjøp, kunnskap om matvarer og oppbevaring, og gode restetips.

Utleie av servise 

Du kan leie servise som kopper, tallerkener og bestikk av kommunen til bruk på forskjellige arrangementer. Det er av kraftig plastmateriale og kan brukes både inne og ute.

Dette er et prøveprosjekt for å redusere bruken av engangsprodukter i Stavanger kommune, og konseptet vil først bli testet ut i kommunedelene Finnøy og Hillevåg.

Du bestiller og henter det du trenger til ditt arrangement det du trenger hos innbyggertorget på Judaberg eller eller hos Dekket Bord AS i Hillevåg. Det eneste du trenger å gjøre før du leverer det tilbake, er å skylle av matrestene. Oppvasken tar utleveringen seg av.

Leieprisen er 2 kroner per. servisedel, og 1 krone per bestikkdel. Om noe er ødelagt, eller mangler ved levering, må du dekke kostnaden for nykjøp. Du får en faktura etter arrangementet.

Du kan leie servise til totalt 500 personer, noe som gjør at arrangører av ganske store arrangementer også kan bruke denne utleieordningen.

Du kan leie:

  • tallerkener
  • små dype skåler
  • drikkebeger
  • kaffekopper

bestikk

Flergangsservise av holdbar plast
Flergangsservise av holdbar plast - et godt alternativ til engangs

Kontaktinformasjon

Gabriele Brennhaugen

Rådgiver, klima og miljø

Telefon:
51 50 74 37
E-post:
gabr@stavanger.kommune.no