PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Barnehage og skule
  3. Skole
  4. Reglementer, planer, resultater
  5. Si din mening: Nye regler for skolerute 2025/2026

Si din mening: Nye regler for skolerute 2025/2026

Kort fortalt

  • Den nye opplæringsloven krever at kommunen skal ha forskrift om skolerute.
  • Når er forslag til skolerute for 2025/2026 klart.
  • Høringsfrist er 10.juni 2024.
  • Forslaget blir lagt frem for bystyret tidlig høst.
Bildet viser Madlamark skole

Hvorfor nye regler nå?

Ny opplæringslov trer i kraft 1. august 2024. Etter den nye loven § 14 -1 annet ledd, stilles det krav om at kommunen gir forskrift om skole- og feriedager for elevene (skolerute).

I tråd med denne bestemmelsen har kommunedirektøren utarbeidet vedlagt forslag til ny forskrift som skal gjelde for kommunale grunnskoler i Stavanger.

Forslaget til ny forskrift er i stor grad en videreføring av tidligere praksis, og i tråd med politiske føringer. Kommunedirektøren vil i det følgende gå nærmere inn på enkelte bestemmelser i forslaget til
forskriften.

Her kan du lese og laste ned forslaget: Forskrift om skolerute 2025-2026 

Forskriften § 2 - Felles datoer

Komunalstyret for oppveks behandlet i 2017 en sak om samordning av skolestart/skoleslutt og planleggingsdager i barnehage, skole og SFO (sak 96/17).

Kommunalstyret vedtok at;

  • Alle grunnskolene i Stavanger skal ha felles skolestart om høsten.
  • Alle grunnskolene i Stavanger skal ha felles siste skoledag før sommerferien.
  • Tre av planleggingsdagene er felles for alle grunnskoler, SFOer og kommunale barnehager.

Kommunedirektøren mener at føringene gitt i kommunalstyrets vedtak har fungert godt, og at hensynet til både familiene og skolene blir ivaretatt. Kommunedirektøren foreslår derfor en
videreføring av disse punktene.

Det er videre en etablert praksis at fastsetting av høst- og vinterferie er samordnet med videregående opplæring. Kommunedirektøren mener at også denne praksisen har fungert godt, og foreslås derfor videreført.

Forskriften § 3 - Lokale variasjoner

I tråd med det politiske vedtaket om skolerute, forslår kommunedirektøren en videreføring av at 3 av
planleggingsdagene per skoleår er felles for skoler og SFO.

De resterende 3 planleggingsdagene fastsettes av skolene. Kommunedirektøren foreslår at forslaget til datoer fortsatt skal legges frem for SU. SU har ikke vedtakskompetanse, men kan komme med
innspill og forslag til forbedringer ut fra et elev-, ansatt- og foreldreperspektiv.

De tre planleggingsdagene som er markert i grønn farge i tabellen er de dagene som skolene har mulighet til å fastsette selv.

Kommunestyret har vedtakskompetanse til å fastsette skoleruten. Dette betyr at kommunestyret formelt må godkjenne de fastsatte (og frivillige) planleggingsdagene.

Kommunedirektøren mener at dette kan gjøres ved at alle skoler melder inn valgte planleggingsdager i forkant av politisk behandling. Oversikt over de valgfrie planleggingsdagene på alle skolene legges ved som vedlegg til den politiske behandlingen.

Kommunedirektøren legger opp til en praksis hvor skoleruten blir politisk behandlet tidlig høst hvert år. Dette innebærer at skolene vil få skoleruten på høring på et tidligere tidspunkt enn før.

Hva vil vi ha innspill på?

1. Forskriften som helhet

2. Hvilke datoer skolen ønsker de tre resterende planleggingsdager må meldes inn på følgende skjema: Tilbakemelding på valgte planleggingsdager skoleruta 2025-2026 

Høringsfrist

Etter forvaltningsloven § 37 skal forvaltningsorganet påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes. Berørte parter skal gis anledning til å uttale seg før forskriften utarbeides, endres eller
oppheves.

Uttalelser skal gis skriftlig. I tråd med forvaltningslovens bestemmelser, sendes forslag til endring i vedtektene på høring til kommunens skoler (ved rektor), FAU, SU og elevrådet.

Alle innspill vil bli vurdert før et endelig forslag til forskrift om skolerute for 2025/2026 legges frem for og bestemmes av bystyret tidlig høst.

Høringsfristen er 10. juni 2024.

Høringsinnspill sendes til saksbehandler Helene Cosette Helland på helene.cosette.helland@stavanger.kommune.no