PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

 1. Hjem
 2. Om Stavanger kommune
 3. Fakta om Stavanger

Fakta om Stavanger

kort fortalt

Stavanger - flyfoto: Harald M. Valderhaug

Fra hermetikkby til oljehovedstad. Fra oljehovedstad til energihovedstad. Stavanger har alltid levd under omstilling, med et høykompetent og teknologisk næringsliv. Stavanger-regionen har en unik kompetanse og et konkurransefortrinn i omstillingen mot et mer bærekraftig samfunn.

Befolkning

Stavanger er landets fjerde folkerikeste kommune. Tettstedet Stavanger/Sandnes, som omfatter den sammenhengende bymessige bebyggelsen i de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, utgjør landets tredje største tettsted.

Følg med på folketallet her

Se mer statistikk om Stavanger.

Geografi

Stavanger kommune ligger i Rogaland fylke. Kommunen har et areal på ca 241 km2, i overkant av 46 000 dekar dyrket jord og ca 145 000 innbyggere, fordelt på 37 øyer.

Næringsliv

Stavanger er Norges energihovedstad, med landets viktigste næringsklynge, og er en av landets viktigste kommuner innen landbruk, havbruk og reiseliv.

Les mer om næringsutvikling i byen.

Gjennom Stavanger Business Region jobber Stavanger kommune for å skape flere arbeidsplasser og utvikle et bredt og bærekraftig næringsliv i Stavanger-regionen.

Kultur

Stavanger har alt en moderne storby kan tilby, i tillegg til spektakulære naturopplevelser. Her er alt innenfor rekkevidde: Kulinariske opplevelser, fargerik kultur, middelaldergater med et pulserende byliv, verdenskjent gatekunst, Nord-Europas største sammenhengende trehusbebyggelse og storslått natur rett utenfor dørstokken.

I mathovedstaden Stavanger finner du alt fra trendy cafeer, uterestauranter, fisketorg og mikrobryggerier til matfestivaler og Michelin-restauranter. Fargegaten med sine mange små kafeer, puber og nisjebutikker er populær blant de lokale, og en turistmagnet som et av de mest fotograferte stedene i byen.

Stavanger er også en rik kulturby, noe som viser igjen i mange spennende kultur- og underholdningsarrangementer i byens kulturhus og konserthus. Byen har befestet seg som en gatekunst-destinasjon der spektakulære veggmalerier preger gatebildet, og gir deg en storslagen, visuell opplevelse som du sent vil glemme. Dette står i sterk kontrast til de små gamle trehusene og brosteinsbelagte gatene i gamle Stavanger.

Historie

Området rundt dagens Stavanger har vært bebodd i mange tusen år. Nærheten til havet gjorde området til et naturlig sted for vikingene å bosette seg. Nye arkeologiske funn viser at Stavanger var en kaupang, hvor man i vikingtiden byttet varer og tjenester. I tillegg var det her Harald Hårfagre samlet Norge til et rike under slaget i Hafrsfjord i 872.

Vi vet ikke med sikkerhet når Stavanger oppstod som strandsted. Antagelig hadde stedet visse senterfunksjoner på 1000-tallet, men noen egentlig by var det neppe tale om før byggingen av Stavanger domkirke. Tradisjonelt regner at Stavanger fikk bystatus i 1125, da kirken ble påbegynt av den engelske biskop Reinald av Winchester*.

Her kan du lese mer om lokalhistorien, både om fasene som har formet Stavanger, og litt om hver av de ni kommunedelene.

Les mer om hvordan byen vil feire 900-årsjubileet i 2025.

* Thorsnæs, Geir. (2020, 18. januar). Stavanger - historie. I Store norske leksikon. Hentet 23. januar 2020 fra https://snl.no/Stavanger_-_historie

Kart over Stavanger

Finn kartlag med eiendomsgrenser og planer på kommunekart.com

Politisk ledelse

Stavangers ordfører er Sissel Knutsen Hegdal (H) og Henrik Halleland (KrF)  er kommuens varaordfører.

Stavangers kommunedeler

Stavanger har ni kommunedeler. Les mer om dem på egne sider. 

Stavangers vennskapsbyer

Stavanger har 11 vennskapsbyer i fire verdensdeler:        

 • Aberdeen, Skottland                                      
 • Antsirabe, Madagaskar
 • Esbjerg, Danmark
 • Eskilstuna, Sverige
 • Esteli, Nicaragua
 • Fjardabyggd, Island 
 • Houston og Galveston, Texas, USA 
 • Jyväskylä, Finland
 • Nablus, Palestina
 • Netanya, Israel