PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Madlamarkturen

Madlamarkturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Inspirert av den utsmykkede trafoen starter du turen ved Madlaforen, myrflaten som har vært ekserserplass i godt over 100 år. Foren kommer av verbet «fera», og betegner en bekk eller myr som krysses av en sti. Du passerer de nye dammene under Revheimsveien og slår følge med Møllebekken et stykke. Bekken som alt i middelalderen drev flere kverner, og som i dag huser gytende sjøørret og ål.

Du mimrer om norgeshistorien ved Tre sverd i fjell, og ser utover fagre Hafrsfjord. Stigningen opp Madlalia og Gosenstubben tar du lett og kaloriene får bein å gå på. Gosen har fått navn etter israelittenes bosted øst i Nildeltaet i Egypt.

Du krysser Madlamarkveien, passerer Gosen skole og tråkker inn i grøntdragene over Madlamark. Det er ikke så mye igjen av de frodige vestvendte markene på Madlagården, som fram til krigen var et stort sammenhengende jordbruksland og hadde mange bruk. Etter krigen ble jordbruksdriften etterhvert avviklet, og markene ble bebygd av boliger litt etter litt. Du finner derfor arkitektur fra mange tidsperioder her.

I Anton Brøggers gate finner du de spisse husene som på folkemunn er omtalt som «Hitlertennene», med referanse til forsvarsverket bygget langs kysten under krigen. I de grønne friområdene kan du fortsatt oppleve litt av Madlamarkenes grøderikdom og frodighet.

Du tar en snarvisitt innom Klovsteinveien, passerer «100-metersskogen» og går langs Hognes gate, før turveien leder deg langs tennisbanene. Enkelt går det nedover mot Molkeholen, der kyrne ble melket i hine dager. Om vinteren er det en flott akebakke her.

Madlaveien passeres og Store Stokkavatn ønsker deg velkommen. Her nyter du bølgeskvulp, deler litt rester av nista med stokkendene eller kanskje du tar deg et bad? Og med Hårfagres samling av Norge friskt i minne er du i mål, og klar for å samle flere egne hverdagsturer.

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF