PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Revheimsturen

Revheimsturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Hvis du starter fra Stavanger Golfklubb, går du ned til Stokkavatnet og nyter forfriskende fuglesang og lukten av rent vann. I skogbrynet tar du fatt på veien opp mot Mimmarudlå, stedet med rullestein der sola steker midt på dagen. Her vandrer du midt i vakkert landskap med åkre på begge sider.

Den skogkledde kollen bak husene på gården Tingbø er en av de største gravhaugene som finnes i Norge, den er 21,5 meter bred og 2,5 meter høy. Tidligere var det flere mindre gravhauger rundt som alle pekte mot den store, men disse har forsvunnet under nydyrking på 1920-tallet.

Du krysser Revheimsveien og vandrer inn mellom gammel og ny bebyggelse i Ryttersvingene. Omgitt av gater med navn fra kirkelige minnedager, passerer du lekeplassen «Dumpå» ved den lille kollen, og kommer etter hvert ned til Hafrsfjord. Du rusler i sjøkanten forbi båthavna og mellom naust og gamle båtstø får du utsikt over Revheimsvågens mange vadefugler på ivrig jakt etter småkryp på mudderbunnen. Navnet Revheim stammer trolig herfra, og betyr grunne som går ut i vannet, men det kan også bety tingsted.

På veien fra neset der hestene beiter, gransker du Fluberget med sine mange helleristninger, ca.170 figurer av båter, soler, spiraler og mange andre. Ikke langt herfra ble de to bronselurene funnet i myra av Sara Tobia Torbjørnsdatter, da hun skar torv i 1894. Lurene er over 2 meter lange og veier 3 kg hver. Du kan se dem på Arkeologisk museum, og de kan faktisk spilles på den dag i dag. De mange funnene som er gjort, helleristningene og offergropene tyder på at det har vært et religiøst sentrum her på Revheim.

Du følger Korpsdalen, og passerer Revheim skole og Revheim kirke. Kirken ble skadet i en brann i 1993, men ble restaurert og gjenåpnet året etter. Du trår varsomt forbi flyttblokken «Alvasteinen» i frykt for å vekke de underjordiske, før du runder «Oljeberget» på Slåtthaug.

Turen avslutter godt under par og du kan unne deg en vaffel i Cafe 19&20 Hull på Stavanger golfklubb.

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn. 

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF