PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Husabøturen

Husabøturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Besøk kongsgården, der ett gods ble til 24 bruk, før boliger og andre aktiviteter nå har overtatt.

Med utgangspunkt i Krossen snuser du inn sjølukta i maritime gater før du passerer Jardarholm, der utallige skip har endt sine dager, blitt hugget opp og brukt til andre formål. Nå er holmen i endring, og området er ferd med å omformes til å bli et attraktivt boligområde.

Mot i brystet kreves opp Drageberget og pulsen stiger raskt. På toppen får du lyngkledt utsyn mot vidsyn, slik våre forfedre også hadde for over 9000 år siden. Du passerer den lille myra med dammen som har gitt området navn, Klampen, som tidligere også var et yndet mål for skøyter vinterstid. Kanskje tar du et bad i Kuvika, før du rusler videre forbi Skolebryggå, der øybarna kom på skoleveien ved Kallagsundet.

Ved melkekaia i Tømmervika kan du unne deg en matbit, før du vinkler vestover over Pepperhaugen og inn på tunet på Husabø. Husabø kan bety hus der det dyrkes, og er tradisjonelt brukt på gårder til rike slekter i Norge. Gården her mettet hele 116 munner i starten av dette århundre og hadde egen kirke.

Du går gjennom vakkert kulturlandskap og historiske spor. Kongsgården er i endring og om få år, vil bonden på Husabø få veldig mange nye naboer.  Husabø er regulert til utbygging og deler er allerede bebygd med rekkehus og blokker. De gamle gårdstunene langs Stavangerfjords vei vil bli liggende i et framtidig grøntdrag som skal strekke seg fra Lundsneset og sørvestover til Hundvåg ring.

Du tar deg nedover mot Bangarvågen der glade måkeskrik hilser deg velkommen. Bøkkere og sildesaltere har for lengst lagt ned arbeidet her, og selv er du strålende fornøyd med dagens dont. 

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!


Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF