PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Vardenturen

Vardenturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Fra Strømvig Kolonihager går du langs Hillevågsvatnet. Ved Storhaugtunnelens åpning, beskuer du kunstverket «Gabro», som er inspirert av en brosje funnet i graven i Storhaugen.

Du rusler langs de vakre og frodige sørvestvendte hellingene som sokneprest, Jens Godtzen navnga «Paradis».  Og med matematisk presisjon tar du deg oppover Abelstrappene. Vel oppe, vandrer du gatelangs i villagater med navn fra hjemtraktene til innflyttere og mange av dem var fra Ryfylket.

I Storhaug Allé, plantet av skipsreder Søren Berner, passerer du graven fra bronsealderen «Storhaugen» som har navngitt bydelen. Graven ble røvet, men restene er synlige på det høyeste punktet på Storhaugmarka.

Du tråkker deg ned Jelsabakken og langs Nymansveien og videre gjennom grønne lunger opp mot Varden (57 m.o.h). Tidligere ble høyden kalt Vestvikhøyderne, etter bruket Vestvik som lå like ved dagens Varden kirke. Kanskje har det stått en varde på høyden en gang i tiden, men vi vet det ikke med sikkerhet. Du nyter vidsynet en stund, før du tar deg bak Storhaughallen og kjenner godlukten langs Ramsvig & Rosendal kolonihager.

Turen fortsetter gjennom Rosenli og over gården Egelands gamle marker der bryggerigampene fra Tou Bryggeri beitet helt frem til 1950-tallet. Like inne i skogen, får du et glimt av Egelandsveien 44, som er det gamle gårdshuset på Egeland. Her er det også en diskgolfbane som du kan teste om du har skjeneplater i sekken.

Nede ved Breivig endrer landskapet seg, og du følger turveien som lekent slynger seg langs Gandsfjorden. Du går gjennom området der Mydlands frukt- og vinhage var ved blokkene i Rosenli, og kan nyte idyllen ved Emmaus.

Emmaus har også vært barnehjem, og navnet skriver seg fra byen med samme navn litt nord for Jerusalem.  Pust inn friheten og den storslagne utsikten mot Ryfylke, let etter ramsløk ved Ramsvik, besøk miniarboretet i Godalen og Stavangers første friluftsbad i Strømvik. Det er som å være langt borte, men nær på samme tid. Prøv selv, så skjønner du hva vi mener! 

Merk at det frem ut 2020 er tillatt med ridning i skrittfart mellom Breivik og Strømvig. Ryttere og turgåere må vise hensyn til hverandre, og samarbeide slik at alle får en fin tur langs de flotte stiene. Les mer om regler for bruk av hest her.

Tilgjengelighet

Turen er tilgjengelig med barnevogn med to unntak:
1. Sti ned fra toppen på Varden. Følg heller turveien forbi balløkken.
2. Sti fra Rosenli til Egelandsmarka. Følg heller turveien langs sjøen.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF