PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

 1. Hjem
 2. Nyheter
 3. Rulleforbud i Sør-Rogaland til og med neste helg

Rulleforbud i Sør-Rogaland til og med neste helg

12 kommuner i Sør-Rogaland innfører forbud mot rulling med russekjøretøy fra natt til lørdag 5. juni og til og med 13. juni. Det gjøres for å hindre en mulig smittespredning som kan sette gjenåpningen av samfunnet i fare.

Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Oppdatering 11.06: Frykter ny smittebølge – forlenger rulleforbud tom. 23. juni

Forbudet innebærer at kun én person om gangen har lov å oppholde seg i russebuss eller -van, og gjelder i kommunene Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Time, Klepp, Hå, Gjesdal, Eigersund, Lund, Bjerkreim og Sokndal.

Mange i karantene

Et nytt smitteutbrudd blant russen, med utspring i Time kommune, har forgreininger til flere andre kommuner i Sør-Rogaland. Stavanger har så langt denne uken tre smittede knyttet til russefeiring, mens Sandnes har seks smittede. Til tross for forholdsvis lave tall, er svært mange i karantene og ventekarantene som følge av utbruddet.

- Må hindre ny nedstenging

Ordførerne tar nå et målrettet grep for å hindre at smittespredningen kommer ut av kontroll som følge av at russen ikke overholder råd om avstand og antall deltakere når de samles i busser og biler. En ny nedstenging vil få store samfunnsmessige konsekvenser.

- Ingen ønsker en ny nedstenging. Smittesituasjonen på Nord-Jæren og i Jæren er fortsatt skjør, og når vi ser hvordan smittespredningen har eskalert blant russen i Oslo, Kristiansand og Trondheim, kan vi ikke ta noen sjanser, heter det i en felles uttalelse fra ordførerne

 • Kari Nessa Nordtun (Stavanger)
 • Stanley Wirak (Sandnes)
 • Tom Henning Slethei (Sola)
 • Jarle Bø (Randaberg)
 • Andreas Vollsund (Time)
 • Sigmund Rolfsen (Klepp)
 • Jonas Skrettingland (Hå)
 • Frode Fjeldsbø (Gjesdal)
 • Odd Stangeland (Egersund)
 • Magnhild Eia (Lund)
 • Kjetil Slettebø (Bjerkreim)
 • Jonas Andersen Sayed (Sokndal)

De kommunene som ikke har vedtatt forbudet formelt, vil gjøre det i løpet av kvelden 4. juni.

- Stort antall nærkontakter

Smittevernoverlegene i regionen minner om at et stort smitteutbrudd vil ramme testkapasiteten og smittesporingen i kommunene.

- Russ som er berørt av det pågående smitteutbruddet viser seg å ha så mange som 40 til 60 nærkontakter hver, selv om det er noe overlapp. Det skyldes blant annet mye rulling og sosialisering på tvers av kommunegrensene, sier helsesjef Runar Johannessen i Stavanger kommune.

Forventer at russeråd følges

Ordførerne forventer at russen tar ansvar når de møtes framover, og oppfordrer til å legge eventuelle samlinger utendørs.

- Det er viktig at russen fortsetter å teste seg, selv ved lette symptomer, og at de følger rådene for avstand og gruppestørrelser, understreker ordførerne.

Her er rådene for russetiden: 

 • Ved samlinger utendørs skal det ikke være mer enn 20 personer i en gruppe. Det skal være minst én meter avstand mellom hver russ. Det må være minst fem meter til andre grupper. 
 • Alle, også russen, må begrense hvor mange de er sammen med. Det er viktig at ikke for mange samles og at generelle smittevernråd følges, for å unngå stor smittespredning og at mange kommer i karantene.
 • Ha lav terskel for testing (selv ved milde symptomer). 

Lovdata: Midlertidig forskrift om smitteverntiltak - forbud mot "rulling", Stavanger kommune, Rogaland. 
Hjemmel: Fastsatt av ordføreren i Stavanger 04.06.2021 med hjemmel i lov om vern mot smittsomme sykdommer av 05.08.1994 nr. 55 (smittevernloven) § 4-1, i henhold til fullmakt fra Stavanger kommunestyre ved vedtak 31.05.2021.

Kontaktpersoner for media:

Stavanger: Kari Nessa Nordtun, tlf. 975 72 258

Sandnes: Stanley Wirak, tlf. 913 92 266

Sola: Tom Henning Slethei, tlf. 997 00 635

Randaberg: Jarle Bø, tlf. 488 44 788

Time: Andreas Vollsund, tlf 926 99 718