PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Sjelden blomstersjanse

Sjelden blomstersjanse i den botaniske hagen

I veksthuset til den botaniske hagen på Ullandhaug står den eksotiske gjesten Puya chilensis. Etter 11 år har den funnet det for godt å blomstre. Torsdag og fredag kan du besøke den.

Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Puya chilensis i Stavanger botaniske hage

Stavanger botaniske hage har over 3000 arter og sorter i samlingene sine, men en av de mest spennende gjestene er utvilsomt den chilenske gjesten Puya chilensis. Den kan bli opp til to meter høy og kan ofte bruke 20 år på å blomstre. Etter å ha fulgt den ekstra tett siden nyttår fikk de seg en overraskelse tirsdag. 

- Den har brukt ukesvis på å sende opp denne blomsterstanden. Tirsdag gikk vi inn i veksthuset og da så vi at den plutselig sto i full blomst. Den har stått hos oss uten å blomstre i 11 år, smiler botaniker Anne-Cathrine Scheen

Dreper sau?

Det er flere myter og rykter knyttet til den eksotiske planten, og en av de mest spenstige er at den tar livet av sau. Et raskt Google-søk viser en lang rekke vandrehistorier knyttet til chileneren.

- De ryktene har nok aldri blitt helt bekreftet, men den er et imponerende syn, sier Scheen.

Åpner dørene

Den botaniske hagen har åpent hele året, men veksthuset er vanligvis ikke åpent for publikum. I anledning den sjelden blomstringen gjør de nå et unntak. Du kan dermed få sett Puya chilensis torsdag 28.03 kl. 16-18 og fredag 29.03 kl. 13-15.