PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

 1. Hjem
 2. Om Stavanger kommune
 3. Bydeler i Stavanger
 4. Hillevåg bydel
 5. Opplev lydløypa i Hillevåg!

Opplev lydløypa i Hillevåg!

Hvis Hillevåg var musikk... hvordan ville det hørt ut? Det kan du finne ut nå! Lydopptak fra bydelen er satt sammen til kunstverket «Lyden av Hillevåg», og du kan påvirke kunsten når du går forbi.

Logo og bilde fra kaien ved FK/Skretting

Hvor skjer det?
Lydløypa går mellom vakttårnet i Kvalabergparken, forbi Kvaleberg skole og ned til BilXtra i Sjøhagen. Kunstverket består av 12 høyttalere montert på seks stoppesteder, der lydene av dekkskift, ølbrygging, saftpressing, måker og lekende barn er blitt til helt spesielle musikk-komposisjoner, som ikke ligner på noe du har hørt før! Tegnet kart med de seks stoppestedene: to i Kvalabergparken og fire nedover veien/Sjøhagen. Hva er det for noe?
Lydkunstneren John Derek Bishop har vært rundt omkring i bydelen og tatt opp lyder. I tillegg har han intervjuet Hillevåg-folk i alle aldre, og vokalister med tilknytning til bydelen. Alt dette er satt sammen til et helt unikt lydbilde: Lyden av Hillevåg!

Lydopptak ved FK og safteri

Hvordan høres det ut?
«Musikken» er ganske eksperimentell, og du får høre ulike ting på hvert av de seks stoppestedene. Hvis du skulle hørt hele kunstverket sammenhengende, ville det vart i fem timer! Dét har du kanskje ikke tid til, men det kan også være morsomt å bare høre et par minutter på hvert sted, før du går videre til neste. 

– Noen av lydene kan du kanskje kjenne igjen, andre har jeg vridd litt på, forteller John Derek.
– Måkeskrikene kan for eksempel minne om alt fra menneskesang til hyener... eller kanskje et tog! De slagverk-lignende lydene fra bedrifter som Datatrykk og Stavanger Dekksenter har skapt beats inspirert av hiphop og elektronika, mens lydene av en truck nesten høres symfoniske ut. 

De to installasjonene ved Verktøy AS og NLM Gjenbruk har bevegelsessensorer som gjør at lyden endres når noen er i nærheten. Dermed kan du påvirke lyden mens du er til stede. 

Hvorfor skjer dette?
Hillevåg er en bydel i utvikling, og vi i kommunen gjør forskjellige ting for å rette søkelyset på de områdekvalitetene Hillevåg har. Høsten 2018 arrangerte vi festivalen «Lyden av Hillevåg» sammen med frivillige lag og organisasjoner, og lydinstallasjonene på Kvalaberg er del 2 av prosjektet «Lyden av Hillevåg». Kunstinstallasjonene er en hyllest til bydelens industrihistorie, og til de som bor og jobber her i dag. Kunstverket er ment å pirre fantasien og nysgjerrigheten, inspirere og vekke stolthet.

Prosjektet er støttet av Kulturrådet og igangsatt av Stavanger kommune, og høyttalerne står på hver dag mellom kl. 07 og 23, fra 6. april til 6. oktober 2019. 

Litt om kunstneren
John Derek Bishop (alias Tortusa) har gitt ut to album på Jazzland Recordings og ble Spellemannsnominert for soloalbumet sitt i 2016. Han er utøver, komponist og produsent innen ulike sjangre av elektronisk musikk og har en rekke utgivelser de siste 15 årene. John Derek har studert elektronisk musikk ved Point Blank i London, Dubspot i New York, og Jazzimproviasjon ved Universitetet i Stavanger. I 2016 og 2018 mottok han Stavanger kommunes og Rogaland fylkeskommunes kunstnerstipend. Bishop jobber på et album med Jan Bang og har samarbeid med musikerne Eivind Aarset, Arve Henriksen og Erland Dahlen. Han har de siste årene turnert i Tyskland, England, Polen og Norge.

sjablong på asfalten

De seks stoppestedene langs lydløypa

 • Vakttårnet: «Meditasjon»
 • Skolegård: «Fantasi»
 • NLM gjenbruk: «Tempus»
 • Verktøy AS: «Flyt»
 • Skretting: «Det abstrakte hullet»
 • BilXtra: «I luften»

Kontaktinformasjon

Tina Aksnes

Arkitekt i avdeling for byutvikling

Telefon:
51 50 75 39
E-post:
tina.aksnes@stavanger.kommune.no