PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Byantikvaren i Stavanger

Verneprisen til «Hermetikken»

KORT FORTALT

  • Verneprisen 2018 går til Base Property for Hermetikkindustriens laboratorium.
  • Koch parfymeri vant «folkestemmen».
  • Næringsbygg var årets tema.
hermetikken

Hermetikkindustriens laboratorium ved Ledaalparken. (Foto: Brandsberg-Dahls Arkitekter)

– Rehabiliteringen av Hermetikklaboratoriet et godt eksempel på hvordan kulturminneverdi også kan bidra til økonomisk bærekraft, sier byantikvar Hanne Windsholt. 

Næringsbygg var tema for årets vernepris. Base Property har, med Brandsberg-Dahls arkitektkontor og Kruse Smith på laget, forvandlet Hermetikklaboratoriet i Niels Juels gate til et moderne kontorbygg, og samtidig tatt vare på sjelen til det historiske bygget fra 1931. Restauranten i sokkeletasjen har blitt et populært møtested for bydelen, og har også gitt nytt liv til Ledaalparken.
Trapper og hall – Krav til materialbruk og bevaring av detaljer har vært kostbare premisser for prosjektet, men har også gjort sluttproduktet ekstra attraktivt. Inne i restauranten bidrar smårutete glasskillevegger fra laboratorieinteriørene til å slå an stemningen. Både der og andre steder i huset har eierne valgt å beholde flere originale elementer enn dem som er omfattet av vernebestemmelser. Disse detaljene forteller om husets historie og gjør bygningen til noe unikt, forteller Windsholt.

Odd Are Njå fra Base Property. I bakgrunnen ser vi Kari Raustein (leder for vernepriskomiteen og kommunalstyret for byutvikling) og byantikvar Hanne Windsholt.
Odd Are Njå fra Base Property mottar prisen. I bakgrunnen ser vi Kari Raustein (leder for vernepriskomiteen og kommunalstyret for byutvikling) og byantikvar Hanne Windsholt.

Koch var folkefavoritt

Nyrenoverte Koch parfymeri i Kirkegata og Johan P. Johnsens autentiske sjøhus på Holmen var de to andre kandidatene til årets vernepris. Byens innbyggere har i år hatt anledning til å påvirke resultatet gjennom å stemme på sin favoritt i sosiale medier og her på nettet. Det har vært stort engasjement, og Koch parfymeri var soleklar publikumsfavoritt. Koch fikk dermed «folkets stemme» inn i juryen. Da de øvrige jurymedlemmene hadde avlagt sine stemmer, var det likevel Hermetikken som vant. 

Juryen har for øvrig bestått av Kari Raustein (leder for kommunalstyret for byutvikling), Olav Hodneland (leder for Stavanger Arkitektforening) og Michael Heng fra Fortidsminneforeningen.

De tre nominerte
De tre nominerte til årets vernepris.

Renovert fra topp til tå

«Hermetikken» er en markant bygning både i bybildet på Eiganes og i byens historie. Laboratoriet ble reist på initiativ fra hermetikknæringen selv, for å huse det vi i dag ville kalt en FoU-institusjon – en bransjeforskningsinstitusjon som skulle utvikle bedre produkter og konserveringsmetoder.

Huset ble tegnet av Sigurd Lunde og innviet i 1931. Senere kom det på nabotomten en fagskole for hermetikk- og næringsmiddelbehandling (Hermetikkfagskolen), slik at bransjen også kunne utdanne sine egne fagfolk og fremtidige forskere. 

Laboratoriet holdt stand i mange år, også etter at hermetikkindustrien i byen ble faset ut på 1970-tallet. Fra 1985 levde laboratoriet videre som en del av virksomheten til stiftelsen NORCONSERV. Men i 2006 ble NORCONSERV en del av Måltidets hus på Ullandhaug og solgte både laboratorie- og skolebygget til Stavanger kommune. Da var begge byggene allerede i nokså dårlig stand, og i kommunalt eie gikk de inn i en dvale, bare avbrutt av periodevis ad-hoc-bruk. Etterbruken var stort sett begrenset til skolebygget, mens laboratoriet stod tomt.

Teknisk tavle
De gamle sikringstavlene er beholdt og integrert i det nye interiøret.

Knappe ti år senere hadde kommunen gitt opp å fylle byggene med nytt innhold, og de ble lagt ut for salg igjen. Da fulgte det med en medgift i form av en ny reguleringsplan som ikke lenger dikterte offentlig bruk – men som til gjengjeld la vernerestriksjoner på eksteriørene og deler av interiørene. 

Odd Are Njå fra Base Property forteller:
– Som eiendomsutviklere så vi potensialet i arkitekturen og kvaliteten på bygningsmassen fra 1931, selv om det krevde en fullstendig renovering – bokstavelig talt fra topp til tå. Utfordringen lå nettopp i å bevare og integrere det verneverdige med det moderne og funksjonelle, en utfordring som ga oss motivasjon til å gå løs på prosjektet. Huset fungerer nå på alle måter optimalt. Vi har kontor- og møteromsfasiliteter som tilfredsstiller ethvert behov og en sammensetning av leietakere som inspirerer og motiverer hverandre. Med Matmagasinet fanger vi også alt fra forretningsfolk og politikere, til familier og pensjonister. Det er tydelig at Hermetikken er blitt det etterlengtede møtestedet bydelen har savnet.

Hermetikklaboratoriet fikk Cityprisen i 2017 og var også nominert til Stavanger kommunes byggeskikkpris i år. 

bilde fra kafeen
Fra Matmagasinet i sokkeletasjen.

Om verneprisen

Verneprisen deles ut av Stavanger kommune og Fortidsminneforeningen. Prisen tildeles eiere av verneverdige hus i Stavanger som har gjennomført en vellykket rehabilitering, eller som har tatt vare på huset i dets originale tilstand.

Verneprisen ble første gang delt ut i 1999. Prisen består av et diplom, en messingplakett og 25 000 kroner. Plaketten har Fortidsminneforeningens emblem som motiv og skal festes på huset. Verneprisen tildeles av kommunalstyret for byutvikling. 

Årets tema: Næringsbygg
I utvelgelsen av kandidater til årets vernepris, har juryen vurdert næringsbygg som:

- er godt bevart i sin opprinnelige form
- har blitt rehabilitert og tilbakeført til opprinnelig utseende 
- har fått ny bruk på byggets premisser
- har bidratt til å bevare eller berike et helt historisk gatemiljø 

For å lykkes som næringsdrivende er man nødt til å følge med på trender og forholde seg til et stadig skiftende marked. Derfor er det ikke rart at mange næringsbygg endres ofte, i takt med sitt omskiftelige innhold. Men noen bedrifter er også opptatt av tradisjon og dyrker kvalitetene i historiske omgivelser. Slike bedrifter bidrar ofte positivt til nabolaget og tilfører byen en ekstra dimensjon.

Tidligere vinnere

Disse har mottatt Stavanger kommunes vernepris:

2017: Bjarne og Ola Helland, Kongsgata 34
2016: AS Fjelde, Nygata 1
2015: Hege Benedicte Blom, Normanns gate 27
2014: Finn Gjedebo. "Absinthen", Nedre Banegate 41
2013: Borettslaget Tjensvold 2, Hans E. Kincks gate 2, 4 og 6
2012: Hilde Garlid og Tom Bjørn-Nielsen, St. Svithuns gate 33
2011: Petra Skarstein Valheim, Skogsbakken 28 på Jåttå
2010: Hulda Drange, Øvre Strandgate 60
2009: Else og Dag Lambrigtsen, Muségata 55
2008: Stavanger Tinfabrik AS, kontorbygningen i Ryfylkegata
2007: Else Buch, Nedre Tordenskjolds gate 1
2006: Marthe Isdahl og Ian John Walker, Bøkkersmauet 9
2005: Kitt Sandvik og Simon Rudkin, Admiral Cruys gate  15
2004: Sissel Anita Hanssen og Henrik Kobro, Jelsagata 49
2003: Kari og Kjell Helle Olsen, Prinsens gate 29
2002: Petter Hegre, Dronningens gate 36 (nå St. Svithuns gate 38)
2001: Kari Smådal og Sigurd Turøy, Storhaug allé 25
2000: Teknisk Bureau Eiendom AS, Køhlerhuset, Frida Hansens v. 5
1999: Kari Næss, Haugvaldstadminde, Haugvaldstadminde 8