PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Ny koronavaksine på vei

Ny koronavaksine på vei

En oppdatert koronavaksine fra Pfizer/Biontech tas snart i bruk i Stavanger. Vaksinen gis som oppfriskningsdose, og gir noe bedre beskyttelse mot omikron-smitte.

Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Den nye vaksinen, som har fått navnet Comirnaty Original/Omikron BA.1, kommer trolig til Stavanger i uke 37. De som allerede har tatt dose 4 av koronavaksine trenger ikke ta den nye i tillegg.

- Den opprinnelige vaksinen og den nye gir omtrent samme beskyttelse mot alvorlig sykdom. Den nye gir noe økt beskyttelse mot å bli smittet av omikron-varianten, forteller smittevernoverlege Ruth L. Midtgarden.

De som ønsker å vente med å ta oppfriskningsdose til den nye vaksinen har kommet, kan selv utsette bestilt time i Remin, eller ved å ringe 51 50 71 12. Det er også mulig å ta oppfriskningsdose med den opprinnelige vaksinen.

Omtrent samme bivirkninger

Den nye vaksinevarianten skal ikke brukes til grunnvaksinering, det vil si til dose 1 og 2, kun til oppfriskningsdoser. Det betyr at den kan tas som dose 3 og 4. Den oppdaterte vaksinen har omtrent samme bivirkninger som den opprinnelige vaksinen. Moderna har også en ny variant mot omikron på trappene, men det er enda ikke bestemt når den er klar til å distribueres. Europeiske legemiddelmyndigheter har anbefalt at de nye vaksinevariantene fra Pfizer og Moderna godkjennes. Det er ventet at EU-kommisjonen vil godkjenne vaksinene gjennom vedtak snarest.

Hvem som skal ta dose 4

Per nå anbefales personer som er 65 år og eldre å ta en fjerde dose koronavaksine. Det samme gjelder de som er under 64 år og har alvorlig immunsvikt. Vaksinasjon med oppfriskningsdose for personer i alderen 18-64 med underliggende sykdommer har ikke startet opp. FHI har varslet at de vil komme tilbake med informasjon om oppstart for denne gruppen.

Les mer om koronavaksinering i Stavanger på www.stavanger.kommune.no/vaksine

Kontaktinfo for medier:
Smittevernoverlege Ruth L. Midtgarden, 938 18 987.