PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Ta vare på sjelå

Ta vare på sjelå!

Eier du et hus i trehusbyen? Da får du i disse dager et hefte fra Stavanger kommune i postkassen.

Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Byantikvar Hanne Windsholt med heftet. Foto: Sigrun Sætrevik

– Ikke alle vet om huset de bor i er sveitserstil eller jugendstil, eller hvordan originaldelene på huset har sett ut. Innimellom ser vi at folk pusser opp huset sitt i beste mening, men så velger de helt feil vinduer, dører, kledning eller listverk, sier byantikvar Hanne Windsholt. 

Politikerne har bevilget penger til en informasjonskampanje om trehusbyen, og dette har blant annet resultert i heftet som nå sendes hjem til folk i trehusbydelene, som Storhaug, Våland, Eiganes og Kampen. I tillegg frontes budskapet på bussholdeplasser, på digitale skjermer i sentrum, i sosiale medier og som fortaumeldinger foran eksemplariske hus.  

Dette sveitserhuset i Normanns gate har fått sjelå tilbake! Mange hus i trehusbyen ble i en periode forsynt med såkalt husmorvinduer: Store vinduer uten sprosser. Når disse skal byttes ut med stilhistorisk riktige vinduer, er det viktig å finne tilbake til de opprinnelige vindusåpningene.
Dette sveitserhuset i Normanns gate har fått sjelå tilbake!

Mange huseiere skiftet til såkalte husmorvinduer på 80-tallet. Da ble vindusåpningene gjerne forminsket. Når huset skal få stilhistorisk riktige vinduer, er det viktig å finne tilbake til de opprinnelige vindusåpningene. Trehusby-kampanjen viser før- og etter-bilder av hvor fint det kan bli når man tilbakefører til opprinnelig stil. 

Trehusbyen består av om lag 8000 hus i de sentrumsnære bydelene, og omfatter både trehus og murhus i alle stilarter – fra empire til jugend og funksjonalisme. Hvert hus er en viktig brikke i det store puslespillet vi kaller trehusbyen. Området har en særskilt status som gjør at hvis du skal endre noe utvendig på huset, må du søke kommunen først. 
 
Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder i trehusbyen, og laste ned heftet. 

– Vi håper kampanjen vil bidra til å bygge kunnskap om trehusbyen, og gjøre folk stolte over husene sine, sier Hanne Windsholt, Knut Haaland Grøttland og Liv K. Færing, som står klar til å hjelpe hvis noen trenger faglige råd. Byantikvaren hjelper helt gratis! 

En del av informasjonen er oversatt til engelsk og polsk, som er de to mest utbredte språkene i Stavanger utenom norsk. 

Hvis du ikke har fått heftet i posten innen 25. oktober, kan du hente et eksemplar hos kommunens Innbyggerservice i Olav Kyrres gate 23. 

Budskap på asfalten foran eksemplariske hus: "Trehusbyen elsker gamle dører og vinduer", og "Trehusbyen elsker sveitserstil".  Foto: Sigrun Sætrevik

Sjekk om du bor i trehusbyen
Klikk på kartet for å se en mer detaljert avgrensning:

Trehusbyen er merket med oransje farge.
Trehusbyen er merket med oransje farge.


Kontaktinformasjon
Byantikvar Hanne Windsholt, tlf. 51 50 75 69
E-post: hanne.windsholt@stavanger.kommune.no