PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Parker, lekeplasser, badeplasser og friområder
  5. Store Stokkavatn

Store Stokkavatnet

Store Stokkavatnet er ett av de mest populære turområdene i Stavanger. Både i og rundt vannet er det et rikt dyreliv, gode turmuligheter og fritidsaktiviteter.

Molaugmarka

I august 2023 startet arbeidet med å gjøre Molaugmarka til et våtmarksområde. Marka har i mange år vært fulldyrket, der husdyr beitet. Nå skal vi gi marka tilbake til naturen, slik det en gang var.

Stavanger kommune ønsker å legge til rette for at naturlige planter, fugler, insekter og andre dyr finner seg til rette her, derfor vil det pågå en del graving på den 7000 m² store marka.

Naturen må få tid til å etablere seg her. Den er ingen ferdigplen. Men på sikt vil dette tiltaket bedre forholdene for naturmangfold og øke den økologiske verdien i dette området.

Storfe og sauer vil fortsatt kunne beite på deler av marka.

illustrasjon av molaugmarka
Vi vet ikke helt hvordan det blir. Det er naturen som styrer dette. Men noe slikt krysser vi fingrene for. Illustrasjon: Egil Bjørøen.

Dyrsnes natursenter

Dyrsnes natursenter finner du i flotte omgivelser ved Store Stokkavantnet, like ved Litla Stokkavatn. Her er det blant annet lekepark, natursti, gapahuk, kanoutleie, grill og toaletter.

Turmuligheter rundt Store Stokkavatnet

Turen rundt Store Stokkavatnet er på drøye 8 kilometer. Den er fint gruslagt og godt belyst. På vestsiden av vannet kan du forlenge turen og rusle over til Hålandsvatnet, og er du ekstra sprek kan du også ta en runde rundt Litla Stokkavatn i øst. 

Friområdene rundt Store Stokkavatnet og Litle Stokkavatnet turveiforbindelser til Byhaugen i øst og Mosvannet i sørøst. Forbindelser til turveien langs Hafrsfjord går sørover til Møllebukta eller mot vest til Kvernevik og Sunde, via Hålandsvatnet.

Vil du utforske turveinettet gjennom og mellom friområdene i Stavaneger, sjekk ut 52 hverdagsturer.

Fiske

Det er fritt fiske fra kommunal grunn i Store Stokkavatnet.
Kommunen ønsker at flest mulig skal ha enkel tilgang til å få fiske.
I vannet finner du både ørret og røye, og fisk over kiloet er ikke sjelden.
I tillegg er det satt ut sørv i vannet, en fisk som ikke hører hjemme her og som vi skulle vært foruten.

Fiskekart Store Stokkavatn
Fiskekart Store Stokkavatn

Her kan du lese mer om fiske og regler for fiske i Store Stokkavatnet.

Bademuligheter

Store Stokkavatnet er et populært sted for å ta seg en dukkert. Sjekk badevannskvaliteten og temperaturen i vannet her.

Historien om turstien rundt Store Stokkavatnet

Stavanger kommune begynte å etablere turvei rundt vannet på 1970-tallet, gjennom avtaler med grunneiere. Før det kunne man gå på tråkk og stier langs deler av vannet, men noen populært turmål for byens innbyggere var det ikke.

Målet var sammenhengende tursti rundt hele vannet. Det meste av stien var etablert utpå 1980-tallet, og det var mulig å ta runden, med omveier oppom boligstrøk. På en fin søndag kunne opp til 3000 turgjengere finne veien rundt Store Stokkavatnet.

Først etter at kommunen overtok de siste nødvendige arealene på 1990-tallet, ble det tursti langs vannet rundt hele Store Stokkavatn.

Senere er det bygget turstier mellom dette friområdet og andre friområder i Stavanger.