PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Nå kan bileiere i Stavanger få pant på piggdekk

Nå kan bileiere i Stavanger få pant på piggdekk

Du må betale piggdekkavgift fra 1.november hvis du kjører med piggdekk, men i år kan du få pant på piggdekkene dine om du bytter til piggfrie vinterdekk.

Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Piggdekkgebyr i Stavanger innføres høsten 2017.

Andelen som kjører piggfritt i Stavanger øker stadig, og har siden piggdekkavgiften ble innført i 2017, økt fra 75% til 89% i byområdet Stavanger/Sandnes. Avgiften gjelder fra 1. november, men nytt av året er at bileiere som er registrert som innbygger i Stavanger kommune kan få pant på piggdekk ved kjøp av piggfrie vinterdekk. 

En stor kilde til dårlig luftkvalitet

- Pant på piggdekk er et virkemiddel for å redusere bruken av piggdekk i Stavanger. Piggdekkbruk bidrar til produksjon av svevestøv som igjen bidrar til dårligere luftkvalitet. Svevestøv fra veitrafikk er en av de største årsakene til perioder med dårlig luftkvalitet i Stavanger, sier miljøvernsjef i Stavanger kommune Jane Nilsen Aalhus.

Spesielt på kalde, vindstille dager kan svevestøv bidra til dårlig luftkvalitet i sentrale Stavanger, noe som blant annet gjør at innbyggere med luftveissykdommer bør holde seg innendørs.

Pant dekkene dine før nyttår

Piggdekkpanten skal være et ekstra insentiv for de som fortsatt vurderer om de skal bytte til piggfrie vinterdekk, og Stavanger kommune støtter de som leverer inn piggdekkene sine til forhandleren, samtidig som de kjøper nye piggfrie vinterdekk med 300 kroner i pant per piggdekk.

Miljøvernsjefen håper at den nye støtteordningen vil blir godt mottatt hos de som vurderer om de skal bytte til piggfrie vinterdekk

- Vi ønsker at så mange som mulig bytter til piggfrie vinterdekk, og dette er en gulrot til dem som fortsatt sitter på gjerdet, sier hun. 

Kampanjeperioden varer frem til og med 31. desember, og gjelder for innbyggere i Stavanger kommune.

Piggdekkpant

Her kan du lese mer om piggdekkavgiften

Her kan du lese mer om panteordningen for piggdekk