PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Ungdata 2025: Melder om mindre rusbruk, men mer mobbing

Ungdata 2025: Melder om mindre rusbruk, men mer mobbing

Hvordan er det egentlig med regelbrudd, trivsel, helse, vold og rus blant de unge i Stavanger. Det har over 7500 unge i Stavanger svart på. Stavanger skiller seg fra nasjonale trender med nedgang i rusbruk, men de unge melder at økningen i mobbing fortsetter.

Elliot Kim Jørpeland er SLT-koordinator i Stavanger kommune

Elliot Kim Jørpeland er SLT-koordinator i Stavanger kommune

4900 ungdomsskoleelever og 2900 elever i de to første årene i videregående har svart på årets Ungdata-undersøkelse. Undersøkelsen er landets største i sitt slag og denne gangen var det nærmere 35 000 som deltok i hele Rogaland.  

– Mange danner seg jo et bilde av hvordan dagens unge er basert på oppslag i avisene. Denne undersøkelsen som vi gjennomfører hvert tredje år nyanserer og utvider bildet på en viktig måte, og gir et unikt innblikk i livene deres, sier Stavanger kommunes SLT-koordinator Elliot K. Jørpeland. 

Undersøkelsen har blitt gjennomført seks ganger siden 2010.  

– Dette gjør det mulig å sammenligne ulike fenomen over tid, sier Jørpeland.  

Undersøkelsen ble presentert på Sølvberget på morgenkvisten mandag 19. mai.  

Stavanger skiller seg ut på noen områder 

Stavanger ligger på landsgjennomsnittet på de fleste områdene. I likhet med resten av landet går ting i riktig retning når det gjelder selvbilde, psykiske plager og ensomhet. På et mye omtalt område går Stavanger også mot strømmen i positiv retning, forteller Sven Gustafsson, seniorrådgiver i Korus med ansvar for Ungdata-undersøkelsen i Rogaland: 
– Stavanger-ungdommen melder om en utflatning eller svak nedgang i rus og regelbrudd, som avviker noe fra nasjonale tall, sier han.  

Undersøkelsen viser at andelen elever i videregående skole som har blitt tilbudt hasj eller marihuana i det siste året har gått ned markant fra 2019 til 2025. Også på andre områder skiller Stavanger seg positivt ut sammenlignet med resten av landet:  

  • 69 % i Stavanger er fornøyde med lokalmiljøet. Hele Norge: 60 %.  
  • 77 % synes tilbudet av idrettsanlegg er bra. Hele Norge: 70 % 
  • 62 % synes kulturtilbudet er bra. Hele Norge: 54 %.  
  • 61 % i Stavanger svarer at de vil ta høyere utdanning. Hele Norge: 51 % 
  • 64 % er fornøyde med skolen de går på. Hele Norge: 57 %.  

Ungdom i Stavanger forteller også at de trener mer enn landsgjennomsnittet, og flere er med i organiserte fritidsaktiviteter.  

Folksomt i sal 6 da Ungdata-tallene ble presentert 19. mai.
Folksomt i sal 6 da Ungdata-tallene ble presentert 19. mai.

Trives de på skolen? 

Er de unge fornøyde med skolen de går på? Undersøkelsen viser de unge blir mindre fornøyde med ungdomsskolen for hvert år. På åttende trinn er 66 % av jentene fornøyde, men når de kommer til 10. trinn har tallet sunket til 58 %. Når de unge kommer over på videregående skole øker trivselen igjen, og ligger stabilt rundt 70 % for begge kjønn.  

– Enkelte skolefenomen har en fortsatt negativ utvikling. Mobbetallene øker, sier Gustafsson.  

På videregående skole oppgir 6 prosent av førsteklassingene at de blir mobbet minst hver 14. dag. Det er en økning fra 4 prosent i 2022-undersøkelsen. Det er også økning på ungdomsskolen. Der har mobbetallet økt fra 5 prosent i 2016 til ni prosent i dag.  

– Denne undersøkelsen gir oss svært verdifull kunnskap. Vi gleder oss over at de fleste trives på skolen, men mobbetallene jobber vi kontinuerlig med å få ned, sier skolesjef Jørn Pedersen.  

De fleste har det greit – færre sliter med psykiske plager 

Det første kapittelet i undersøkelsen har tittelen «Livskvalitet», og gledelig nok så er flere i ungdomsskolealder tilfredse med livet sitt nå enn det de var i 2022. 86 % sier at de er tilfredse med livet sitt nå, mot 82 % for tre år siden. Undersøkelsen viser også at andelen med høy grad av psykiske plager har gått ned siden 2022-undersøkelsen.  

– På ungdomsskolene har det vært økning i rapporterte psykiske plager fra 2016 til 2022. Nå er det gledelig å se en nedgang, sier Jørpeland.  

Elliot Kim Jørpeland

SLT-koordinator

Mobil:
916 22 655
Telefon:
51 50 88 52
E-post:
elliot.kim.jorpeland@stavanger.kommune.no