PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Bymodellen

Bymodellen - En digital tvilling av Stavanger kommune

Bilde av ullanhaugstårnet i bymodellen
Bilde av ullanhaugstårnet i bymodellen

Hva er bymodellen?

Bymodellen er en digital tvilling av Stavanger kommune som brukes i byplanleggingen.

I modellen kan man fly høyt over byen og få et helhetlig overblikk, f.eks. av fjernvirkningen av et nytt høyt bygg, se på en støyanalyse eller se på siktlinjer. Når man har gjort det kan man fly helt ned på bakkenivå og se på hvordan skyggene fra en ny bebyggelse vil påvirke eksisterende bebyggelse, om det tar utsikten fra noen eller om det passer inn med det generelle uttrykket i byen.

Bymodellen blir utviklet i spillmotoren Unreal Engine og man kan anse den som en endestasjon for all dataen vi har og mottar, enten det er 3D-modeller, punktskyer, sensordata, analyser eller andre typer data. Den gir så brukeren mulighet til å se på disse dataene på en unik måte som ikke er mulig f.eks. i et vanlig 2D-kart, et excel-ark eller en tegning.

Det er også mulig å generere både flotte filmer og bilder av det man ser som så kan brukes ut mot innbyggerne på Instagram, Facebook og YouTube, eller de kan vises til politikerne som et objektivt motstykke til bilder og film utbyggerne lager. 

Sidene er fortsatt under utvikling, men her kommer det masse spennende info etter hvert!