PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Kultur
  4. Snublesteiner i Stavanger

Snublesteiner i Stavanger

Kunstprosjektet ”Snublesteiner” er et prosjekt til minne om nazismens ofre under andre verdenskrig. Se kart over plasseringene i Stavanger.

Alle snublesteinene samlet på ett bilde.

Kunstprosjektet

I 1993 satte den tyske kunstneren Gunter Demnig i gang prosjektet "Stolpersteine" (snublesteiner) i Tyskland. Steinene er ment som minnes¬merker, men er også å betrakte som kunst i det offentlige rom. Prinsippet er at en stein (10 x 10 x 10 cm) med minneplate i messing støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde fram til de ble deportert og drept.

Siden starten har prosjektet også blitt overført andre land enn Tyskland. Til nå er det lagt ned nærmere 70 000 steiner i over 20 land i Europa. Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge, og har nå, sammen med Jødisk Museum Trondheim, regi- og koordineringsansvaret for nedleggelsen av snublesteiner for jøder deportert fra Norge og drept i nazistenes utryddelsesleirer. Siden 2010 er det blitt lagt ned 548 snublesteiner i Norge. Fra Tromsø i nord, til Larvik og Halden i sør. 

Snublesteiner i Norge

Jødisk museum i Oslo er norsk koordinator for prosjektet og bindeledd mellom kunstneren og kommuner som ønsker å legge ned minnesteinene. 

I samarbeid med den tyske forfatteren og journalisten Raimund Wolfert sørget Jødisk Museum i Oslo for å få overført prosjektet til Norge og i første omgang Oslo. Tjue steiner ble lagt ned; nitten steiner for ofrene fra Calmeyers gt. 15 og én stein for Ruth Maier i Dalsbergstien på St. Hanshaugen i Oslo.

Siden 2010 er det blitt lagt ned 548 snublesteiner i Norge. Fra Tromsø i nord, til Larvik og Halden i sør. 

Plasseringer i Stavanger

De fleste minnesteinene er lagt ned ved boligene der jødene bodde før de ble døde, de fleste etter deportasjon fra Norge. I et par tilfeller var det imidlertid være mer hensiktsmessig å legge ned minnesteiner ved butikkene som de aktuelle drev i sentrum av Stavanger.

Mer informasjon

Snublestein.no viser hvor snublesteiner for deporterte jøder fra Norge er lagt og gir informasjon om hver enkelt person det er lagt stein for.

Det ble i 2019 lagt nye snublesteiner i Norge. Les mer om ruten her.

Les mer om Gunter Demnigs prosjekt her.

For mer informasjon, kontakt samlingsforvalter Dag Kopperud: dag@jodiskmuseumoslo.no

Markeringer 26.11: 

Sven Egil Omdal kom med et initiativ på Twitter og Facebook som vi gjerne formidler videre: