PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Austbøturen

Austbøturen

Information in other languages

Beskrivelse

Fra Lundsvågen vandrer du rett inn i storslagen kulturhistorie. Hegrene  i skogen ønsker deg høylytt velkommen til Lundsneset med  beitende sauer, amfi i eventyrlig landskap og imponerende steingjerder. Tenk på alt arbeidet de hadde, våre forfedre, med å rydde jorda for stein. De største steingjerdene er over 5 m brede.

Turveien leder deg rundt neset og over en høyde før du går inn på jordene der det lå en kongsgård Austbø. Om du tar en avstikker til Mariaparken ved Krossberg, kan du se minnesteinen som viser stedet der den gamle steinkirken lå.

Austbøgeilen leder deg til Nedre Vågen, der du kjenner stemningen fra en travel hverdag med fiske og skipsfart. Du passerer prestens egne brygge, Prestestø, og tar deg opp på Drageberget med fantastisk utstsikt. Ut i lyngheia og bort mot Klampen, en liten dam på innsiden av lyngheia, som kan ha fin skøyteis om vinteren.

Austbø sin utmark har vært bosatt og i bruk i mer enn 3000 år, mange historiske funn vitner om det. Her lå også Dalasteinen på vippen, til Vassøyferga kolliderte med den og den rullet ut i sjøen. Kuneset kan friste til et bad en fin sommerdag eller en pause.

Turveien slynger deg i sjøkanten og du går varlig forbi Hunsteinen (hun = bjørn), selv om du vet det ikke er farlig. Og snart er du trygt tilbake ved start og kan heve vimpelen for nok en vel gjennomført hverdagstur. 

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF