PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Byhaugturen

Byhaugturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Start gjerne fra parkeringen ved Gustav Vigelands vei. Du trasker av sted over Stokkaeidet og nyter det vakre kulturlandskapet oppover Sabbadalen. Du klatrer opp en sti gjennom trollsk eikeskog til et ”hemmelig” utsiktspunkt. Trå varsomt her, og se ned for salamandere. Det lille amfibiet er truet og bør få være i fred i dammen ved Vølstadveien.

Myrveien tar deg over E39, og turen fortsetter gjennom grønne lunger mot Byhaugen. Du går i nærheten av naturminnet Knutmannssteinen, som lå mellom gårdene Stokka, Tasta og Eiganes, og forserer de gamle murene rundt Byhaugkaféen. Her inviterer ”Dåsa-John” til niste med utsikt. Det finnes også en stjernekikkert her, og nattlig mørke og lite «forstyrrende» lys fra kunstige kilder, gjør at du her kan få oppleve den fantastiske nattehimmelens eget lys.

John Johnsen ("Dåsa-John") lagde tobakksdåser og var ikke av det selskapelige slaget, så han bygde sterke murer som også løyet for vinden på høyden. I flere generasjoner har byens borgere hatt Byhaugen som yndet turmål, og har kunnet nyte den flotte utsikten fra høydedraget. Selve gårdshuset har en spennende historie og ble reddet fra forfall etter stort folkelig engasjement.

Med nye krefter tar du deg ned gjennom skogen Dåsa-John plantet, og ut i Knut Baades vei med malerisk utsikt over Egenes kolonihage. Kanskje rekker du en duell på ”Skrodå”, balløkka som ligger på en gammel fylling, før du lekende lett tar deg gjennom et av byens villastrøk.

Vakre urbane grøntdrag og ærverdige gamle trær passerer du på din vei, og at du omgis av gater med kunstnernavn er kanskje ikke så rart.  Turen avsluttes ved vakre Hidle gård og yrende fugleliv og sjeldne flaggermus over Litle Stokkavatn.

Tilgjengelighet

Turen er ikke tilgjengelig med barnevogn, da den flere steder går på sti.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF