PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Bykulturen

Bykulturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Vi inviterer deg med på vandring blant sentrums mange skatter.

Du kan sanke de som perler på en snor på din vei. Du nyter musikk og grønn glede i Bjergsted. Like etter Kuppelhallen, på kulturens «bakside», er du kanskje så heldig at du finner selveste Bjergstedtrollet? Dette er rester av et gammelt tre i parken. Parken er flott og variert med stolte gamle trær og noen spennende nykommere. Her er det både spiselig kastanje, Mannaask, valnøtt og et ærverdig sedertre.

Du passerer Hertervigshuset og Hertervigs plass til ære for kunstneren, leker deg gjennom Rudlåparken og studerer helleristningene som finnes her. Du går gjennom idylliske Gamle Stavanger, og gjennom Andasmauget, gaten som ble kalt «Gaden Op og Ned» og der tømmermannen bodde.

Så går turen til Lendelunden til ære for menneskevennen som glødet for de unge, og som fengslet selv Kongen med sitt engasjement. Og som han selv sa: «Eg e litt løyen udenpå, men heilt rektige inni». Du fortsetter i Store og litle trappegang i Kleivaparken, og ned Olavstrappa navngitt etter Olavskilden som skal ha ligget her.

Ved Breiavatnet møtes du av et yrende fugleliv, blomsterprakt i Byparken og den vakre Domkirken. I Laugmannsgata bodde den siste lagmannen, mens Arneageren var åkeren til biskop Arne. Lett går du ned Søragadå itt’an Johan, opp Pederstrappene, forbi fargesterke St. Petri kirke, Nytorget og Hetland kirke den nest eldste kirka i byen.

Du fortsetter over Kyviksmarka, klokkerens mark og skipsreder og fiskeeksportør Carl P. Nymanns hus. Flotte St. Johannes kirke passeres før skate og aktivitet er tema ved Kjelvene. Her står også en gammel dampveivals.

Lervigtunet park er nyrestaurert og du får et glimt av det som før var bryggeri, men som nå huser kultur på Tou scene. Turen går videre til byens eldste badeplass Badedammen. Du følger Blå promenade forbi Verven etter skipsverftene, Bekhuskaien der seilskutene ble tette, Fiskepiren der fangsten kom i land, Kjeringholmen, Geoparken, Oljemuseet og ser vekterens tårn på Valberget.

Du følger en av byens eldste gater Skagen, ser på folkelivet i Vågen, og trår ut på «Piazza Siddisi» vår sentrale møteplass Torget. Langs strandkaien går det lett og du avslutter hverdagsturen til de vakreste toner i konserthuset.

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn, med unntak av trapper ved Vålandstårnet.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF