PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Forusstrandaturen

Forusstrandaturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Fra Forus båthavn i Slettestrandveien rusler du langs grønne turveier oppover forbi Gausel stasjon og opp Dykjelbakken. Du finner nok ikke kilden som er opphav til navnet (Dykjel=kilde), så du forstetter opp mellom knausene i Stavanger sin eneste «fjellkjede».

Du passerer Eikeberget, Nådlandsberget og Ulsberget med sin fantastiske utsikt, bygdeborg og krigsminner om du legger ruta til topps. Fra turveien ser du opp på loddrette dramatiske berg og flott eikeskog i solvarme sørhellinger. Ironisk nok er det mer eik på Ulsberget enn på Eikeberget som navnet skulle tilsi, men høyreist skog og et mangfoldig fugleliv finner du på begge. Og er du heldig, får du kanskje se opp-ned-mesteren spettmeisen på en trelegg.

Urbane turveier tar deg gjennom travle Forus, og du krysser Torvbeen (bee=område med torvrett), der man skar torv i myra som lå her før. Du krysser nabogrensa og avlegger en hyggelig visitt til Lura i Sandnes.

Gjennom skogen ved Myklaberget er du omgitt av gater med navn fra eventyrenes verden. Og det lille berget, vakkert ommkranset av skogen rundt, er nesten eventyrlikt midt i all den travle industrien. Nede ved sjøkanten kommer du til Rissebærstranden som kan friste til en dukkert i sjøen og kanskje en matbit for å få nye krefter i slitne bein.

Etter en pust i bakken, slår du følge med toget nordover forbi kornsiloen og møllen ved Oddahagen, inn mellom husene og ned på Forusstranda. Her vandrer du igjen i kanten av Gandsfjorden og turveien slynger seg mellom gamle båtstø og lune viker.

Du finner badeplasser og benker for en hyggelig pust i bakken med malerisk fjordutsikt og Lifjellet som reiser seg majestetisk på andre siden av fjorden.  Fjernt er byens ståk og larm, og du nyter stillheten og deler litt nisterester med svaneparet som hekker i sjøkanten.

Du tar av fra strandlinja og vandrer opp gjennom Forusskogen. Her er det flotte løvtrær av mange slag, og selv om de er store og har stått her lenge, er de ikke gamle nok til å få den ærverdige tittelen edelløvskog – ennå. 

Du følger Midtgardveien langs togskinnene. Midtgården var et bruk under storgården Gausel og det er gjort flere arkeologiske funn i området. Slettestrand var også et bruk under Gausel, og viden kjent for sine premierte kuer og gode melk. Du fortjener også premie, for nå er du i mål og nok en hverdagstur rikere.

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF