PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Kristianslystturen

Kristianslystturen

Information in other languages

Beskrivelse

Du kan starte fra Sørmarka Arena og følge Sørmarkveien et stykke. Like etter du passerer bommen, ser du en stor flyttblokk på jordet til høyre for deg -«Jentesteinen». Den har en trist historie å fortelle, om den fortvilte ungjenta som ble forvist hjemmefra fordi hun var svanger og nå skulle føde sitt uekte barn. Da hun senere ble funnet ved steinen hadde livet hennes sluknet.

Du rusler tankefullt inn i den mørke skogen og over tunneles tak. Om du leter litt, finner du rester etter mange skyttergraver på Hinnahøyden (kalles også Auglendshøyden). Fanger fra en russisk fangeleir, som lå her på høyden, ble kommandert til å grave skytterstillinger og i 1945 hadde de gravd 3800m grøft. Det var 200 tyskere på Auglendshøyden under krigen og disse bodde på gårdene som lå rundt.

Du konstaterer glad at det er yrende liv i salamanderne i dammen på toppen, før du går ned Turveien og kommer inn i en liten perle av et friområde i Auglendsbakken. Ta deg tid til å nyte den vakre utsikten over Gandsfjorden, før du følger Dalsetveien ned til Nesflåt og gården Harholen. Gården finner du ikke, fordi den brant etter et lynnedslag i 1925, men den lå der som Vaulen idrettsanlegg ligger i dag.

Grønne stier leder deg ned til Lyngnesveien og under dobbeltsporet. Her venter parademarsj på sjønær turvei, helt til den avanserte spiralen som leder deg opp til Solhøgda.

I det du lunter langs Gandsbakken er du i nærheten av gården til apoteker Christian Magnus Zetliz og hans kone Frøchen Kielland. Han reiste mange hus her på slutten av 1700-tallet, men ingen er å se i dag. Kristianslyst bærer hans navn. Zetlitz tok farmasøytisk eksamen i 1787, men alt i 1780 overtok han stefarens apotek. Det var andre tider, tenker du, idet du fortsetter oppover forbi Skolemuseet ved Kvalaberg skole.

Du vandrer inn i villabebyggelsen med vakre hager og grønne lunger. Og plutselig ligger Vannassen der, med fugleliv og aktivitesanlegg til barna. Har du flaks, kan det være du ser rådyret som holder øye med deg, bare for å forsikre seg om at du kommer deg trygt hjem fra en flott tur. 

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn, men må gå et lite stykke på sti ved Sørmarka.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF