PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Lindøyturen

Lindøyturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Mens det tidligere ble truet med opphold på Lindøy om oppførselen var litt «på kanten», kan du i dag glede deg over øyturen helt frivillig. Bli med og oppdag et av Stavangers flotteste turområder.

Du starter turen med hurtigbåt fra Bakerbryggå bak Magasin Blå, der handel om surmelk er byttet ut med siste mote. Fra kaia i Nordvik på Lindøy tar du deg opp forbi skolebygget som presten Lars Oftedal fikk bygget i 1887, som «oppdragelsesanstalt for vanartede og forvillede gutter». I dag er det Bufetat som holder til her.

Hovedbygningen er oppført i trevirke fra Russland som skulle fraktes til Spania, men båten forliste utenfor Jæren og lasten ble brukt her i stedet. Du vandrer forbi den gamle hestekastanjen, låven og flotte fjosmarker.

Her er det rett og slett malerisk vakkert. Kanskje ikke så rart at det ble kunstner av Aage Storstein, som bodde her mens faren var skolebestyrer. Du fortsetter ned til Sørvik med gjestebrygge, toalett, klatrejungel i skogen og gapahuk i Lille Varmekro. Ryfylke friluftsråd sørger for at alt er i orden og legger til rette for at du skal føle deg velkommen som gjest. Her ute beiter det sauer for at du skal oppleve det vakre og åpne landskapet. Det er fint om du lar de få være i ro og ikke deler nista di med de.

Du fortsetter gjennom skogen til du når toppen av Høgstahaug (30 m.o.h.) og kan nyte den storslåtte utsikten. Det går litt nedover igjen, før du noe rødsmussende i kinnene følger Kjærlighetsstien forbi Ja-benken. Kanskje passer det med en kjærlig pause her. Gårdsdammen litt lengre opp er full av vannliljer. Tidligere var det også stor ørret i den lille dammen. 

Du går litt tilbake samme vei, passerer Sørmarkene ved Byvika og Sørvikhagen med noen flotte, gamle frukttrær og flere nye frukttrær. Her er det plantet gamle arter, som var typisk for Vestlandet.

Geilen viser deg veien tilbake til låven og kaien. Her heiser du den oransje blåsa for å gi signal til båten om at du klar for hjemturen. Litt lykkeligere og veldig stolt av å ha fullført enda en hverdagstur, på Stavangers kanskje vakreste turøy. 

Tilgjengelighet

For å komme deg til Lindøy, kan du ta rutebåt fra Bakerbrygga. Rutetider finner du på www.kolombus.no
Når du skal hjem igjen, må du huske å heise blåsen på kaien på Lindøy, slik at båten ser at du skal med.

Du kan gå hele turen med barnevogn, men det er bratt opp til øyas høysete punkt. Turveien fra rutebåtkaia og over til bryggeanlegget i Sørvik med toalett, gapahuk og grillplasser  er tilpasset for rullestol.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF