PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Mjughaugturen

Mjughaugturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Utsikt, helleristninger, sjø og vann, denne hverdagsturen gir deg et mangfold av opplevelser.

Fra Hammaren i Kvernevik følger du Kvernevik ring forbi Donevik (der havet drønner) og går under Hafrsfjord bru. Her ser du ut på det flate skjæret «bukken» (Hafr) som har gitt navn til Hafrsfjord.  Og har du fiskestang med deg, kan du prøve lykken her. Men vær forsiktig, for tidevannsstrømmen er sterk i det smale sundet.

Du tar deg tid til å granske helleristningene og offerplassen ved berget til nedstrandsbuen «Aubøen». Aubeberget har mange båterfigurer og soler til ære for gudene. Det gamle bekkeløpet til Tasabekken (tasa betyr sau) leder deg oppover, forbi Sunde skole, over Ekrehøgda og inn blant åkrer og bjørnebær ned til Hålandsvatnet.

På Resnes tar du en avstikker opp på toppen. Her lå det en bygdeborg i folkevandringstiden, men sporene etter den er ikke lenger synlige. Utsikten er derimot flott og vel vært turen opp. Myrdraget innenfor neset er vernet og mange sjeldne arter har tilhold her.

Litt motbakke venter deg opp Århaugveien, men belønnes med utsikt til Kvitsøy på toppen. Du følger grønne turveier og runder Mjughaug på stien som ligger omtrent der bølgene slo, da høyden var bebodd i steinalderen. Like nedenfor berget, i retning Hafrsfjord, er det funnet rester etter en jakthytte. Kanskje hørte de som bodde her til i Vistehola, men brukte hytta til jakt, fangst og sanking i Hafrsfjordsundet.  Navnet Mjug kommer kanskje av det gammelnorske ordet Njug, som betyr fjelltopp.

Du tar deg videre nedover til Københavnerbukta, der danske fiskebåter la seg til om natten for å hvile, spise og bøte garn. Bukta har en fin sandstrand og er en ypperlig badeplass.  I bergveggen sør for «fiskerhyttå» kan du se en imponerende jettegryte, også kalt «Skrubbahålå», som havet har laget på sitt eget kunstferdige vis. Tre familier gjemte seg her i aprildagene i 1940.

Turen avslutter du gjennom vår flotte lynghei, mens vinden rusker deg i håret og takker for følget. 

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn, men det er sti opp til toppen av Mjughaug, så her kan det være litt vanskelig.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF