PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Vardenesturen

Vardenesturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Du kan gjerne starte fra parkeringen ved Mississippi rensepark. Her går du under E39 og følger en buktende turvei oppover mot Tastarustå.

Rustå er et område i sterk forandring og gjennomgår en transformasjon fra jordbruk til moderne by. Boliger og næringsbygg overtar der åker og beitedyr var tidligere. Deler av kulturlandskapet skal bevares for fremtidige generasjoner, og her er det er funnet utallige stolpehull som vitner om tidlig bosetning. Husene antas å være fra jernalderen cirka 200- 300 år før Kristus. De eldste sporene som er funnet etter jordbruk dateres helt tilbake til 2200 før Kristus. Du vandrer med andre ord på historisk grunn, og husker å snu deg av og til, for å nyte den flotte utsikten mot Stokkavatnet.

Ved Tasta idrettspark tester du trimapparatene og du finner flere spennende lekeplasser underveis. Lekende lett fortsetter du ned mot sjøen og Skogstøstraen. Gjennom rolige boliggater med navn etter ulike øyer nyter du hagenes blomsterflor.

Du følger turveien videre og unner deg en avstikker ut til fyrlykten på Vardenes. Her kan du spise nista på svaberget med storslått utsikt til Ryfylke. På neset sto det tidligere en varde som var et seilingsmerke for sjøfarende, noe som også forklarer navnet på neset. Du kan også finne spor etter kanonstillinger her fra forsvarsverk under 2. verdenskrig, samt noen helleristninger fra bronsealderen om du leter litt (de er vanskelige å finne).

Etter en forfriskende dukkert i Dusavik, brenner du kalorier i de bratte bakkene oppover, forbi Vardeneset kirke og opp på Tastavarden (79 moh). Slitet belønnes med panoramautsikt og du får et godt utsyn over hvordan det bynære jordbrukslandskapet har utviklet seg, et velfungerende og levende kulturlandskap. På toppen finner du også en gammel gårdsdam, som skaffet gården drikkevann til folk og fe. Dammen er nylig gravd ut for å bedre "oppvekstvilkårene" til den sjeldne småsalamanderen som finnes her.

Du får igjen pusten i hellingen ned mot Tasta skole. Og hverdagsturen går mot slutten ved renseparken, der «endene» møtes…  

Tilgjengelighet

Du kan gå turen med barnevogn, med unntak av trapper og sti ved Tastasjøen. Her må du følge veien Skogstøstraen, til du kommer til Skogstøveien. Følg denne over til Svaberget, inntil du kommer på merket rute igjen.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF