PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Ambisiøse planer for parken ved Tou

Ambisiøse planer for parken ved Tou

Det som tidligere var en boligtomt foran Tou, skal nå bli en del av Sjøparken i østre bydel. Utvidelsen skal utforske nye måter å lage park og boltreplass på. Grus skal bli til grønt med lokale planter og lur bruk av regnvann, og kanskje blir det sjøbad med badstuer som varmes på miljøvennlig vis?

Fem personer med kulturbygget Tou i bakgrunnen.

Utvidelsen av parken foran Tou er et samarbeid mellom kommunen og kulturinstitusjonen, og skal skje på klimaets premisser. Fra venstre: seksjonssjef Else Dybkjær fra Stavanger kommune, daglig leder på Tou Per Arne Alstad, FutureBuilt-prosjektleder Heather Bergsland, teknisk ansvarlig Ole Reidar Gudmestad fra Tou og landskapsarkitekt Elin Henricson fra Stavanger kommune.

– Grustomten foran Tou skal bli et skikkelig forbildeprosjekt for naturmangfold, klimatilpasning, ombruk av byggematerialer, grønn mobilitet og sosiale arenaer, jubler Heather Bergsland i innovasjonsprogrammet FutureBuilt, som nå har fått utvidelsen av Sjøparken inn i porteføljen av ambisiøse bygge- og anleggsprosjekter.

Utbygger er kommunens tjenesteområde Bymiljø og utbygging, som nå har signert intensjonsavtale med FutureBuilt i samarbeid med kulturaktøren Tou, som er deleier av parken. 

Seksjonssjef Else Dybkjær understreker at parken ikke bare skal være for oss mennesker, men også for biologisk mangfold og marint liv. 
– Hvordan kan den nye parken håndtere flom og klimapåvirkning på en robust og bærekraftig måte? Hvordan kan vi øke naturmangfoldet i sjøen ved å se på konstruksjon av kaikanter, nedtrapping til vannet og tiltak i sjøbunn? Hvordan påvirker salt og vann overflatene og vekstvilkårene i sjøkanten? Dette er noe av det intensjonsavtalen skal ta for seg, forteller Dybkjær.  
– Og sist, men ikke minst, skal dette landskapsrommet være en sosial møteplass for alle!

Planleggingen starter nå i vår, og håpet er å få finansieringen inn i kommunebudsjettet fra 2026. Parken kan være ferdig i 2028, hvis alt går etter planen. 

Fra boligblokk til park
Opprinnelig var det planlagt to boligblokker på tomta mellom Tou og sjøen. I fjor kom helomvendingen: Tomta skal omreguleres til offentlig friområde etter et spleiselag mellom kommunen, Tou og private bidragsytere. Den tidligere boligtomta er på 3000 m2, i tillegg skal dypvannskaien utenfor Siriskjeret ses som en del av utviklingen. Samlet areal er dermed på rundt 9000 m2

Utekonsert en sommerdag i parken ved Tou, med masse folk som sitter langs piknik-bord.
Sjøparken er gjerne stappfull på fine sommerdager. Nå ønsker Tou å utvide tilbudet, og tilrettelegge for aktivitet i parken hele året. (Foto: Per Arne Alstad)

Daglig leder Per Arne Alstad på Tou forteller at parkutvidelsen skal bygge videre på de gode erfaringene til nå.
– FutureBuilt er en forlengelse av måten vi allerede har jobbet på i over 20 år, og som vi nå får satt litt mer i system. Samtidig handler det om å gjøre Sjøparken om til en helårspark med positiv aktivitet for omgivelsene våre. I det ligger også mulighetene for å gjøre Tou energipositive, og fortsette med bærekraft som en helhetstanke, sier Alstad.

– Sjøparken er østre bydels grønne hjerte og et svært populært møtested, men på solskinnsdager og festivaler er kapasiteten sprengt. Så vi gleder oss veldig til å få enda mer boltreplass! Vi har en drøm om å få til sjøbad med badstuer, men det må bli et spleiselag.

Oppbygging av ny bynatur
Utvidelsen av Sjøparken er også et eksempel på regenerering av natur, det vil si at man tilbakefører natur til et «hardt» område som i dag er fylt av grus og asfalt. 
– Vi skal blant annet jobbe med naturmangfold i overgangen mellom land og vann, forteller landskapsarkitekt Elin Henricson. Sjøparken ligger i et havnebasseng med mye forurensning.

Det er planlagt flere store utfyllingsprosjekter i Stavanger. Sjøparken skal ikke utvides ut i sjøen, men overgangen mellom land og vann vil være til inspirasjon.
– Håpet er at kunnskap og erfaringer fra Sjøparken vil være verdifulle for senere prosjekter langs sjøkanten, sier Gunn Jorunn Aasland, direktør for by- og samfunnsplanlegging. 

Les mer om FutureBuilt her.


Kontaktpersoner for media:
Heather Bergsland, prosjektleder for FutureBuilt i Stavanger kommune, tlf. 90 64 71 90
Else Dybkjær, seksjonssjef for strategi og prosjekt i idrett og utemiljø, tlf. 47 80 77 55 
Per Arne Alstad, daglig leder på Tou, tlf. 93 00 42 17

Flyfoto fra østre bydel, med gamle Tou bryggerier midt i bildet. Grønn park til høyre foran Tou, grustomt til venstre
Grusområdet til venstre i bildet skal innlemmes i parken foran Tou. Foto: Dronegruppen i Stavanger kommune.