Skal se på egen bosettingspraksis
Stavanger kommune skal finne nye måter å planlegge og etablere kommunale boliger på, for å skape tryggere og mer inkluderende nabolag.
8.mai var statssekretær Sigrun Wiggen Prestbakmo fra kommunal- og distriktsdepartementet i Stavanger for å høre om Stimulab-prosjektet og besøke områdesatsingene.
Som ett av fire utvalgte nasjonale veiviserprosjekter får Stavanger støtte fra Stimulab-ordningen, som bidrar med 1,5 millioner kroner til å fremme innovasjon i offentlig sektor. Sammen med kommunens egen finansiering på 1 million kroner skal prosjektet legge grunnlaget for en mer bærekraftig bosettingspraksis.
Økende behov for kommunale boliger
I likhet med andre storbyer opplever Stavanger et økende behov for kommunale utleieboliger, og er i gang med en storstilt investering for å skaffe bolig til flere. Samtidig øker opphopningen av kommunale boliger i områder med levekårsutfordringer, og utfordringene i nabolagene blir større.
– Vi har gjort det samme i 15 år, og det fungerer ikke. I stedet for å løse problemene, har vi bidratt til å forsterke dem. Nå er det på tide å gripe fatt i de virkelig vanskelige utfordringene, sier kommunalsjef for velferd og sosial, Geir Erik Ellefsen.
For å utvikle arbeidsmåter som i større grad ivaretar nærområdenes tåleevne må vi forstå sammenhengene mellom bosettingspraksis og nabolagsutvikling bedre. Det langsiktige målet er en bosettingspraksis som gir inkluderende og trygge nabolag for de som bor i og bruker området.
Komplekse problemstillinger krever bredt samarbeid
For å utvikle en mer helhetlig og bærekraftig bosettingspraksis kreves det et omfattende samarbeid på tvers av sektorer. Kommunen ønsker å samarbeide med innbyggerne, frivilligheten og næringslivet for å finne de beste løsningene. Prosjektet vil eksperimentere med ulike tilnærminger før de beste metodene tas i bruk.
– Dette er et komplekst problem som krever at vi tenker helt nytt. Stimulab-ordningen gir oss muligheten til å eksperimentere og teste ut innovative løsninger på tvers av fagområder, sier Stina Løkke, direktør for helse og velferd.
Hva er Stimulab?
Stimulab-ordningen skal stimulere til innovasjon som gir mer helhetlige og bedre tjenester for brukerne og en mer effektiv forvaltning. Ordningen støtter prosjekter som våger å tenke nytt om roller og systemer, og som er villige til å endre disse for å levere bedre tjenester til innbyggerne. De avsatte midlene i Stimulab går uavkortet til å kjøpe inn design- og innovasjonskompetanse og annen relevant tilleggskompetanse fra markedet.
Stimulab-prosjektene fungerer som veiviserprosjekter, hvor erfaringer deles for å inspirere andre.
Skal høste erfaringer og prøve ut løsninger i Hillevåg bydel
Hillevåg bydel, som har flere områder med et høyt antall kommunale utleieboliger, blir et av testområdene for prosjektet. Det pågår også et større områdeløft i bydelen, som i 2024 vil få status som en statsfinansiert områdesatsing. Hillevåg er derfor et ideelt sted for å teste ut nye metoder og arbeidsmåter som kan bidra til mer bærekraftig bosetting og tryggere nabolag. Det er også aktuelt å hente erfaring i andre områder i kommunen.
– Stimulab-prosjektet vil bidra med viktig innsikt og nye arbeidsmåter som kan støtte effekten av områdesatsingen. Områdesatsingen vil også kunne ha en viktig rolle i å følge opp resultatene fra prosjektet, sier programleder for kommunens områdesatsinger, Lise Peterson.