Temaplan Områdesatsing Stavanger

Stavanger kommune inngikk en avtale med staten 30.10.24 om områdesatsing i Stavanger, i bydelene Kvernevik og Hillevåg. Satsingen gjelder en 5-årig periode fra 2024 til og med 2028, hvor regjeringen overfører totalt 10 millioner kroner årlig som fordeles på de to områdene.
Temaplanen skal være en ramme for innsatsen i disse årene, og gi retning med utfordringsbilde og mål for arbeidet.
1. Forberedende fase
2. Oppstartsak
Oppstartssaken ble behandlet i Kommunalutvalget 1. april 2025
3. Medvirkning og planarbeid
4. Førstegangsbehandling
Høringsutkastet var oppe i kommunalutvalget 10. juni der det ble vedtatt å legge temaplanen ut på ekstern høring.
5. Høring
Temaplanen er på høring til og med 10. september 2025.
Her kan du lese utkastet til temaplanen.
Gi innspill til planen! Har du innspill til utfordringsbildene fra Hillevåg eller Kvernevik, eller til målene? Send en epost til camilla.aas@stavanger.kommune.no eller fyll ut skjemaet lenger nede her på nettsiden.
6. Planbearbeiding
7. Endelig behandling
8. Vedtatt
Her kan du lese utkastet til temaplanen som er på høring. Du kan også lese planen nedover her på nettsiden. Vi vil gjerne høre hva du syns om det vi har tenkt!
Send oss en epost til camilla.aas@stavanger.kommune.no eller fyll ut skjemaet under.
Temaplanen har en varighet fra 23. mai 2025 til og med 2028.
Innledning
Forord
Stavanger kommune har inngått et samarbeid med staten om områdesatsing Stavanger i perioden 2024 til og med 2028, i Hillevåg og Kvernevik. Bakgrunnen for samarbeidsavtalen er vedvarende levekårsutfordringer, og at kommunen forut for avtalen viste vilje til en ekstra innsats gjennom områdeløft. Områdesatsingen i Stavanger jobber etter kommunens visjon om å bygge fellesskap.
Trekløveret illustrerer kommunens hovedsatsinger for å skape et samfunn som er bærekraftig både sosialt, økonomisk og miljømessig. Kommuneplanen fremhever at vi skal styrke lokal medvirkning og være åpne for at nabolag, næringsliv og andre samfunnsaktører kan bidra. Vi skal skape forståelse og tillit hos innbyggere og i samfunnet ellers, og samarbeide og hjelpe hverandre på veien mot det bærekraftige lokalsamfunnet vi ønsker oss.
Stavanger kommune har utarbeidet en strategi for nærmiljøutvikling og samfunnsdialog, som områdesatsingen legger til grunn for sitt arbeid. Selv om områdesatsingen er geografisk avgrenset og en særskilt innsats, er det viktig at arbeidet er koblet på både overordna strategier, kommunens ordinære tjenester og lokalmiljøet for å gi mest mulig langsiktig verdi. Resultater og læring fra områdesatsingen gir næring til trekløveret.
Sentrale begreper
Områdesatsing
Samarbeid mellom kommune og stat om ekstra innsats for tjenesteutvikling og bedre nærmiljøkvaliteter i levekårsutsatte områder.
Områdeløft
Ekstra kommunal innsats i et levekårsutsatt område.
Nærmiljø
Fysiske, kulturelle og sosiale forhold i et geografisk avgrenset område.
Nærmiljøutvikling
Strategisk utvikling av kvaliteter i et nærmiljø.
Nærdemokrati
Demokratiske prosesser i en bydel eller annet avgrenset område, og en plattform for deltakelse og engasjement.
Samfunnsdialog
Dialogen mellom enkeltmennesker, næringsliv, frivillige lag og foreninger, kommuneadministrasjonen og de folkevalgte.
Medvirkning
Kommunen lytter til innbyggerne og involverer de som blir berørt av aktuelle planer, tjenester eller prosjekter.
Hva er en områdesatsing?
Bakgrunnen for å starte med områdesatsinger har vært at enkelte byområder opplever en opphopning av levekårsutfordringer uten enkle løsninger. Fellestrekk er behov for å løfte nærmiljø og kvaliteter ved områdene, forbedre deltakelse i arbeids- og samfunnsliv, legge til rette for tjenesteutvikling og bedre samspillet mellom ulike aktører (Meld.St. 28 – Gode bysamfunn med små skilnader, s 115).
Innsatsen er avgrenset i både sted og tid, men har som mål å gi langvarige effekter. En områdesatsing skal jobbe helhetlig og samordnet for å få en positiv utvikling i et nærmiljø, og teste ut både arbeidsformer og tiltak. I tillegg til fysiske oppgraderinger og lokal mobilisering, vil langsiktige effekter avhenge av hvordan uttesting og arbeidet lokalt resulterer i nye løsninger og tjenester som kan overføres til ordinær drift.
Levekårsstatistikk er ofte en sentral begrunnelse for å starte en områdesatsing, og det blir gjerne en forventing om at statistikken skal endre seg som et resultat av satsingen. Dette er ikke realistisk og heller ikke meningen med områdesatsingen. Områdesatsing som virkemiddel er mer egnet til å gi en ekstra innsats mot mål som er mindre strukturelle enn levekår. Dette inkluderer aspekter som livskvalitet, bo- og nærmiljøkvaliteter og forebygging (Menon 2025).
Områdesatsingen – et særskilt virkemiddel i arbeidet med nærmiljøutvikling og samfunnsdialog
Strategien for nærmiljøutvikling og samfunnsdialog gir retning til kommunens arbeid med både nærmiljø- og tjenesteutvikling, samt arbeidsmetodikk og uttesting. Den sier at kommunen skal samarbeide bedre og bredere internt og med andre, utvikle arenaer for deltakelse og læring, utforske rundt nærdemokrati og legge til rette for medvirkning: Skape gode nærmiljø sammen. Strategien sier videre at kommunen må utfordre og tenke nytt i forhold til hvordan vi samarbeider: Vi skal teste, utforske og lære sammen med innbyggere og andre aktører.
Overordna mål
Tre satsinger
Strategien har tre satsingsområder, med påfølgende mål:
- Nærmiljøutvikling og sosial bærekraft: Innbyggerne i Stavanger lever i trygge og gode nærmiljø i alle livsfaser
- Nærdemokrati: Vi har et aktivt og tilgjengelig nærdemokrati som bidrar til en bedre kommune å leve i
- Samfunnsdialog: Vi involverer innbyggere i utviklingsarbeid og bygger bro mellom ulike aktører
Disse satsingsområdene brukes som utgangspunkt for målene til områdesatsingen. Det er et mangfold av kommunale og lokale aktører som er engasjert i nærmiljøutvikling og medvirkning. Områdesatsingen er et særskilt tiltak med avgrensning i tid og sted, men vil likevel kunne gi viktig læring til kommunens generelle arbeid med nærmiljøutvikling og samfunnsdialog.
Tre mål for områdesatsingen
Nærmiljøutvikling:
Vi skal jobbe for at innbyggerne har gode og trygge boforhold, sosiale møteplasser, og mening i hverdagen i form av jobb, skole og aktiviteter.
Områdesatsingen skal bidra til oppgraderinger av, eller etablering av nye møteplasser utendørs eller innendørs, og videreutvikling og uttesting av tjenester som kommer nærmiljøet og innbyggerne her til gode.
Nærdemokrati:
Vi skal jobbe for et velfungerende nærdemokrati gjennom godt samarbeid mellom frivillig, ideell, privat og offentlig sektor.
Områdesatsingen skal bidra til god kunnskap om områdets behov, utfordringer og muligheter, synliggjøre målkonflikter, og motivere til et styrket lokalt engasjement. Vi skal legge til rette for treffpunkt og nettverksbygging.
Samfunnsdialog:
Vi skal jobbe for at innbyggerne involveres og har mulighet for å bidra i nærmiljøutviklingen.
Innbyggerne skal ha mulighet for å bidra til utvikling av eget nærmiljø og nabolag, både det fysiske og sosiale. Områdesatsingen skal bidra til at innbyggere har tilgjengelig og relevant informasjon til rett tid, at det finnes arenaer for dialog og samarbeid, og at medvirkningsmetodene som brukes er tilpasset.
Kvernevik
Hva betyr målene for Kvernevik-satsingen?
Nærmiljøutvikling | Nærdemokrati | Samfunnsdialog |
Vi skal jobbe for at innbyggerne har gode og trygge boforhold, sosiale møteplasser, og mening i hverdagen i form av jobb, skole ogaktiviteter.
|
Vi skal jobbe for et velfungerende nærdemokrati gjennom godt samarbeid mellom frivillig, ideell, privat og offentlig sektor.
|
Vi skal jobbe for at innbyggerne involveres og har mulighet for å bidra i nærmiljøutviklingen.
|
Utfordringsbilde Kvernevik
- Flere grøntområder i nabolag i bydelen er tilsynelatende uten aktivitet, og trenger en oppgradering.
- Innbyggerne forteller om veier som har behov for oppgradering, enkelte områder som oppleves trafikkfarlige, noen områder som trenger belysning og generelt utfordringer med forsøpling. I tillegg forteller de om få tilgjengelige miljøvennlige
transportalternativer. - Innbyggerne savner et bredere fritidstilbud, inkludert flere friluftstilbud.
- Innbyggerne opplever at Kvernevik har få sosiale møteplasser, servicetjenester og lokale arbeidsplasser.
- Flere innbyggere i Kvernevik står utenfor arbeidslivet.
- Kommunen har begrenset innsikt i bomiljø og hvordan innbyggerne opplever egen bosituasjon, spesielt i kommunale boliger.
- Innbyggerne opplever liten innflytelse på utviklingen av Kvernevik.
Hillevåg
Hva betyr målene for Hillevåg-satsingen?
Nærmiljøutvikling | Nærdemokrati | Samfunnsdialog |
Vi skal jobbe for at innbyggerne har gode og trygge boforhold, sosiale møteplasser, og mening i hverdagen i form av jobb, skole ogaktiviteter.
|
Vi skal jobbe for et velfungerende nærdemokrati gjennom godt samarbeid mellom frivillig, ideell, privat og offentlig sektor.
|
Vi skal jobbe for at innbyggerne
|
Utfordringsbilde Hillevåg
- Bydelen er et stort transformasjonsområde med flere pågående prosesser. Mange aktører kjenner ikke til hverandre, det er målkonflikter og samtidig gjensidige avhengigheter.
- Flere områder preges av en høy andel kommunale boliger.
- Det er mangel på sosiale møteplasser og aktiviteter i nærmiljøet, særlig for barn og unge.
- Bydelen har kommunale bygg som står ubrukte og forfaller.
- Flere områder har lav andel grøntstruktur og preges av mye trafikk og grå flater.
- Flere innbyggere har lav tiltro til kommunen.
Hvordan skal vi jobbe for å nå målene?
Områdesatsingen jobber langs to spor: Det lokale i Hillevåg og Kvernevik, og det strategiske knyttet til nærmiljø- og tjenesteutvikling.
- Områdesatsingen skal under hele perioden jobbe for å gi innbyggerne plass
- Nyttiggjøre gjennomført medvirkning, og involvere på nytt etter behov
- Legge til rette for at innbyggerne selv kan finne løsninger og bidra til positiv utvikling i
lokalmiljøet - Vi skal utforske og lære sammen med innbyggere og andre lokale aktører
Områdesatsingen skal fremme tverrfaglige samarbeid i kommunen og nærmiljøet, etablere relevante nettverk og legge til rette for møteplasser. Vi skal fungere som en brobygger mellom aktører og nivåer for å styrke samordning og kjennskap. Områdesatsingen skal bidra til at det oppleves lettere å teste ut nye arbeidsformer, aktiviteter, eller tiltak som fremmer god nærmiljø- og tjenesteutvikling.
Hvordan skal vi måle effekt?
Det er generelt vanskelig å måle effekt av områdesatsinger: Det er krevende å identifisere årsaks-sammenhenger, samfunnsutviklingen påvirker også et nærmiljø i stor grad, innbyggere flytter, og forebyggende tiltak gir gjerne ikke umiddelbare endringer. Kvalitative målinger og vurderinger vil derfor gi et bedre bilde av effekter lokalt enn statistikk (Norce 2021, Følgeforskning Storhaugsatsingen).
Vi vil bruke aktuelle verktøy for å måle livskvalitet og hvordan innbyggere opplever sine nærmiljø:
▪ Barnetråkk – et verktøy hvor barn forteller hvordan de bruker nærmiljøet sitt, hvilke steder de liker og ikke liker
▪ Stedskompasset – et verktøy hvor innbyggerne vurderer de fysiske og sosiale aspektene ved et bestemt sted
▪ Trivsels- og trygghetsundersøkelse – spørreundersøkelse om trivsel og tilknytning til området der de bor
I tillegg vil effekter i de enkelte tiltakene og prosjektene være viktig supplerende informasjon.
Dette evalueres i egne tiltaks- og prosjektrapporter, og vil være synlig gjennom
områdesatsingens årsrapportering.
Når evaluerer vi arbeidet?
▪ Årlige handlingsplaner og rapporter
Handlingsplaner beskriver hva vi skal gjøre kommende år. Rapporter evaluerer året som har gått, inkludert fremgang og gjennomføring av aktiviteter, tiltak og prosjekter.
▪ Midtveisevaluering
Vi vil gjennomføre en intern midtveisevaluering høsten 2026. Her vil vi evaluere organisering og målene, som vi kan justere ved behov/funn.
▪ Sluttevaluering
Ved avslutning av programmet vil vi gjennomføre en sluttevaluering av programmet, med ekstern hjelp. Erfaring fra Storhaug viste at det skjer mye i siste året i en områdesatsing, med avslutning og implementering av prosjekter og tiltak. Sluttrapporten vil jobbes med i løpet av siste halvdel av 2028, med mål om ferdigstilling og levering i løpet av første halvdel av 2029.
▪ Nærmiljøstrategien
Evalueringen og vurderingen av områdesatsingens og kommunens arbeid med nærmiljøutvikling i Hillevåg og Kvernevik vil tas med i en videreutvikling av nærmiljøstrategien.
Økonomi
*I 2024 ble kun kommunale midler brukt i Hillevåg og Kvernevik, og de statlige midlene ble overført til 2025. Statlige midler kan overføres i inntil tre år, mens kommunale midler ikke kan overføres fra år til år.
Kontaktinformasjon
Kathrine Idsø
Programkoordinator Hillevåg-satsingen
- Mobil:
- 480 66 006
- Telefon:
- 51 91 24 00
- E-post:
- kathrine.idso@stavanger.kommune.no
Iselin Overskeid Vinje
Programkoordinator Kvernevik-satsingen
- Telefon:
- 472 31 748
- E-post:
- iselin.overskeid.vinje@stavanger.kommune.no
Edle Lerang Nes
Programkoordinator Områdesatsing Stavanger
- Mobil:
- 408 83 937
- E-post:
- edle.lerang.nes@stavanger.kommune.no
Camilla Aas
Programkoordinator Områdesatsing Stavanger
- Mobil:
- 457 31 878
- E-post:
- camilla.aas@stavanger.kommune.no