Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Kart og eiendomsinformasjon
  4. Adresse og gatenavn
  5. Navnesak i Finnøy

Skal det hete Fora, Fåra eller Furre?

I sommer vedtok Kartverket at gardsnummer 162 i Finnøy kommunedel skal skrives Fora. Nå er det kommet en klage på vedtaket, og navnesaken er dermed oppe til ny vurdering. Bør skrivemåten være Fora, Fåra eller Furre?

Statens kartverk gjorde den 06.07.2020 vedtak om skrivemåten Fora for gardsnummer 162 i Stavanger kommune, tidligere gardsnummer 62 i Finnøy kommune. Vedtaket ble påklaget av Johnny Johannes Furre på vegne av Furre Gaard i en e-post datert 11.09.2020. Han ønsker skrivemåten Furre. Når det er reist klagesak, skal saken gjennomføres på samme måte som den første runden i saken, jf. § 12 femte ledd i lov om stadnamn.

Nå er saken på høring, og du kan si din mening. 

Vi understreker at dette ikke er en avstemming. Det er ikke den skrivemåten flest "heier" på, som "vinner". Kartverket er mer opptatt av begrunnelsen. Du må altså forklare hvorfor du mener den ene eller andre skrivemåten er riktig. Ifølge loven skal skrivemåten fastsettes med utgangspunkt i den nedarvete, lokale uttalen av navnet. Derfor ber vi om at alle som uttaler seg, opplyser hva som er den lokale dialektuttalen. Dersom navnet blir uttalt på ulike måter, ber vi om å få opplyst de forskjellige uttaleformene.

Her kan du laste ned alle dokumentene i saken, blant annet vedtaket fra Statens kartverk og klagen fra Johnny Johannes Furre. 

Si din mening innen 27. november 2020

Send din forklaring til postmottak.bos@stavanger.kommune.no med "ref. Fora/Furre" i emnefeltet, eller send det i posten til Stavanger kommune, Postboks 8001, 4068 Stavanger, innen 27. november 2020.

Politikerne i Finnøy kommunedelsutvalg og utvalg for by- og samfunnsutvikling skal også si sin mening. Etterpå blir innspillene sendt videre til Språkrådet og Kartverket, som tar en endelig beslutning.

Grunneierne i områdene har fått brev, og vi har også sendt brev til Finnøy historielag og Sjernarøy Vekst. I tillegg er navnesaken kunngjort i Øyposten.

Kontaktinformasjon

Susanne Kråkenes

Telefon:
51 50 70 34
E-post:
susanne.krakenes@stavanger.kommune.no