PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Kart og eiendomsinformasjon
  4. Ortofoto

Stavanger sett fra luften

Byområdet av Stavanger kommune skal fotograferes fra luften en gang mellom 13. april og 13. mai 2024.

Signalmerke (hvit firkant med svart ramme) på en stein i sjøen

Har du sett disse rare merkene, og lurt på hva de betyr? Firkantene brukes som referansepunkter under flyfotografering av Stavanger hver vår.

I forkant av fotograferingen maler vi nye signalmerker rundt omkring i kommunen. Tidligere var de gule, men nå er de hvite.

Merkene må være synlige fra flyet, så hvis du finner en hvit firkant med svart ramme, må du ikke dekke den til. 

–  Hensikten med flyfotograferingen er å lage et ortofoto og kartlegge objekter som bygninger og veger til kommunens digitale kart. Et ortofoto består av mange flyfotografier som er satt sammen. De firkantede signalpunktene blir brukt til å plassere ortofoto i riktig høyde og posisjon i terrenget, forklarer avdelingssjef for kart og digitale tjenester i Stavanger kommune, Lin Knarvik.

Signalmerke (hvit firkant med svart ramme) på kai i Stavanger
Tidligere var signalmerkene gule, men nå er de hvite med sort ramme. Hvis du kommer over en slik firkant, må du ikke dekke den til. Flyet som fotograferer må kunne se firkanten fra luften.

Hva er et ortofoto?

Ortofoto er bilder tatt fra luften, med samme geometriske egenskaper som kart. Dermed kan de brukes som grunnlag for kartvedlikehold, analyser, saksbehandling og som frittstående produkt alene eller sammen med digitale kartdata. Ortofoto brukes i saksbehandlingen for å se hvordan ting ser ut, og historisk for å se forandringer i kommunen. Ortofoto kan også koples med terrengdata for 3D-visualisering. Nedenfor ser du et eksempel på ortofoto av Vågen og torget i Stavanger sentrum.

Finn ditt eget nabolag

Lyst til å utforske ortofoto? På kommunens kart-nettside kan du søke opp adressen din og se hvordan landskapet har utviklet seg fra 1937 og fram til i dag. Velg flyfoto nede til venstre ved BAKGRUNNSKART lengst ned til venstre og deretter kartlag i høyrekolonnen. Hvis du vil ha tegnforklaring kan du slå det på under Meny lengst opp til venstre.

Ortofoto av tusenårsstedet

Alexandra Björk i avdeling for kart og digitale tjenester kan gi nærmere opplysninger om flyfotograferingen:

Kontaktinformasjon

Alexandra Björk

Telefon:
51 50 75 24
E-post:
alexandra.bjork@stavanger.kommune.no>