Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Bolig og bygg
  3. Kart og eiendomsinformasjon
  4. Ortofoto

Stavanger sett fra luften

Har du sett disse rare merkene, og lurt på hva de betyr? De gule firkantene brukes som referansepunkter under flyfotografering av Stavanger. I år står Finnøy og Rennesøy for tur.

Signalpunkt på fjell

Stavanger kommune fotograferes fra luften hver vår, og i forkant av fotograferingen maler vi nye signalmerker rundt omkring i kommunen. Disse merkene må være synlige fra flyet. Hvis du finner en gul firkant med svart ramme, så må du ikke dekke den til. 

– Et ortofoto består av mange flyfotografier som er satt sammen. De gule signalpunktene blir brukt til å plassere ortofoto i riktig høyde og posisjon i terrenget, forklarer avdelingssjef for kart og digitale tjenester i Stavanger kommune, Lin Knarvik.

Når skjer dette i 2021?

I 2021 starter oppmålingsarbeidet 22. februar, mens selve flyfotograferingen skjer i perioden 1. april til 10. mai 2021. I år skal vi flyfotografere og kartlegge kommunedelene Finnøy og Rennesøy.

Signalpunkter, eksempler: På asfalt og på fjell.
Det er ca. 170 slike signalmerker rundt omkring i Stavanger.

Hva er et ortofoto?

Ortofoto er bilder tatt fra luften, med samme geometriske egenskaper som kart. Dermed kan de brukes som grunnlag for kartvedlikehold, analyser, saksbehandling og som frittstående produkt alene eller sammen med digitale kartdata. Ortofoto brukes i saksbehandlingen for å se hvordan ting ser ut, og historisk for å se forandringer i kommunen. Ortofoto kan også koples med terrengdata for 3D-visualisering. Nedenfor ser du et eksempel på ortofoto av Vågen og torget i Stavanger sentrum.

Finn ditt eget nabolag

Lyst til å utforske ortofoto? På kommunens kart-nettside kan du søke opp adressen din og se hvordan landskapet har utviklet seg fra 1937 og fram til i dag. Velg flyfoto og deretter kartlag i høyrekolonnen. 

Ortofoto av tusenårsstedet

Alexandra Björk i avdeling for kart og digitale tjenester kan gi nærmere opplysninger om flyfotograferingen:

Kontaktinformasjon

Alexandra Björk

Telefon:
51 50 75 24
E-post:
alexandra.bjork@stavanger.kommune.no>