-
Folkehelsearbeid er helsefremmende samfunnsplanlegging og utvikling.
- Ny folkehelsestrategi utarbeides for hele kommunen og vedtas i Stavanger formannskap og Stavanger kommunestyre i 2022.
- Folkehelsemidlene; 6 mill. bevilges til ulike tiltak hvert år.
-
Satsningsområder; tidlig innsats, fellesskap og møteplasser, gode bo- og nærmiljøer, utjevning av sosial ulikhet i helse i byplanlegging.
Folkehelsestrategi og folkehelsemidler
kort fortalt
Hva er folkehelsearbeid?
Folkehelse er befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i befolkningen. Kommunen skal fremme folkehelse gjennom planlegging. Folkehelseloven legger opp til en systematisk arbeidsform som innebærer oversikt over folkehelsesituasjonen, planforankring av mål, samt tiltak og evaluering av kommunens folkehelsearbeid på kort og lang sikt.
Folkehelseutfordringer i Stavanger
Stavanger er en kommune med økende sosiale helseforskjeller. Sosiale ulikheter i barneårene kan bidra til helseforskjeller senere i livet. Det er derfor viktig å rette innsatsen mot barn og unges oppvekstvilkår, og legge til rette for gode bo- og nærmiljøer.
Folkehelseinstituttet presenterer hvert år en folkehelseprofil for kommunene i Norge. Her kan du laste ned oppdaterte folkehelseprofiler for Stavanger kommune som helhet, og for de enkelte bydelene.
Tilskuddsordning for folkehelsetiltak
Stavanger kommune har i 2021 totalt 6 millioner kroner til folkehelsetiltak. Dette ble vedtatt i formannskapsmøte 11. februar 2021, i sak 20/22.
Noe av summen er allerede knyttet opp til igangsatte tiltak, men det er et restbeløp på ca. 2 millioner som skal tildeles.
Kontaktperson er Christel Dahl.
Folkehelsemidlene skal:
- Bidra til tiltak som kan fremme folks psykiske og fysiske helse, øke trivselen og utjevne sosiale helseforskjeller.
- Prioritere tiltak som tar utgangspunkt i de største folkehelseutfordringer i Stavanger.
Det legges særlig vekt på fellesskapsbyggende tiltak som:
- når bredden av befolkningen
- er organisert i et tiltak der flere organisasjoner samarbeider
- gir en bedre integrering
- bidrar til fysisk aktivitet for grupper som tradisjonelt får for lite mosjon
- har lav terskel og lave kostnader for brukere
- bidrar til frivillighet og økt deltakelse.
3. Målgruppen for denne tilskuddsordningen er frivillige organisasjoner, sosiale entreprenører og avdelinger/ fagstaber i kommunen som vil utvikle og/eller prøve ut nye folkehelsetiltak.
4. Det gis støtte til tiltak i inntil tre år. Totalrammen for prosjektstøtten (1.-3.år) fastsettes første år søknaden behandles. Støtten gis under forutsetning av at formannskapet bevilger en tilstrekkelig og tilsvarende økonomiske ramme til helsefremmende og forebyggende arbeid de påfølgende år, og at prosjektet gjennomføres i henhold til plan og de rammer som er gitt i tildelingen.
For tilskudd opp til 100 000 kroner skal prosjektregnskap sendes sammen med rapport når tiltaket er avsluttet. For tilskudd over 100 000 kroner kreves regnskap som er bekreftet av uavhengig registrert statsautorisert revisor. Tiltak som har fått støtte, sender innen 15. desember. Rapport for bruk av folkehelsemidler
Folkehelsemelding for Stavanger 2019
Les folkehelsemeldingen her
Ny folkehelsestrategi 2022
Arbeidet med ny folkehelsestrategi er startet opp, og vil behandles i Stavanger formannskap og Stavanger kommunestyre i 2022.
Kontaktperson er Linda Hagen.
Folkehelsestrategien
1. Innsiktsarbeid
Vi innhenter informasjon fra de ulike tjenesteområdene, særlig arbeidet med andre strategiplaner. Vi lytter til innspill internt og eksternt.
2. Skrivefase
Presentasjon til 1. høring
3. 1. høring
Presentasjon og høringer internt og i planforum.
4. Skrivefase
Omarbeide presentasjon/strategi for 2. høring.
5. 2. høring
Strategiplanen sendes til Statsforvalteren, fylkeskommunen og kommunens råd og politiske utvalg.
6. Endelig vedtak
Strategien behandles i formannskapet og endelig vedtak skjer i Stavanger kommunestyre.
Kontaktinformasjon

Linda Hagen
Folkehelserådgiver og prosjektleder for områdeløft i Hillevåg
- Mobil:
- 402 17 702
- Telefon:
- 51 91 20 87
- E-post:
- linda.hagen@stavanger.kommune.no
