2. Helse og omsorg
  3. Habilitering, rehabilitering og behandling
  4. Fysioterapi og ergoterapi
  5. Tilbud til voksne og eldre

Tilbud til voksne og eldre

Kort fortalt

Fysioterapeutene og ergoterapeutene gir behandling, trening og tilrettelegging til innbyggere over 18 år.

Gruppetrening

Hvem kan få tilbud om fysio- og ergoterapi?

Innbyggere over 18 år med skade eller sykdom som gjør det vanskelig å bevege seg eller klare gjøremål i hverdagen.

Slik søker du om fysio- eller ergoterapi

Send søknad om helse- og omsorgstjenester til ditt helse- og sosialkontor. Alle søknader som blir innvilget blir prioritert etter hastegrad og fordelt til en terapeut. Det kan være ventetid før du får hjelp fra en fysioterapeut eller en ergoterapeut. Du betaler ikke noe for kommunale fysio- eller ergoterapitjenester.

Hvis du trenger fysikalsk behandling og kan dra til en avtalefysioterapeut på et institutt, kan du ta direkte kontakt med en av disse avtaleterapeutene. Du betaler egenandel for behandlingene hos avtalefysioterapeut. Se Helsenorge.no for mer informasjon om egenandeler.

Behandling og trening

Styrketrening
Foto: Mine Kristin Seren

Fysioterapeutene tilbyr trening av bevegelse, balanse og styrke. I samarbeid med deg velger vi tiltak og behandling i aktiviteter som er viktige for deg. Vi gir behandling og trening i hjemmet ditt dersom du trenger det. Vi kommer også til deg dersom du bor på sykehjem, aldershjem eller bofellesskap. Noen ganger er det best at du kommer til våre lokaler for å få behandling.

Behandling og trening kan foregå i gruppe eller enkeltvis. Vi har grupper for eldre med balanseproblemer, og en treningsgruppe for kvinner med minoritetsbakgrunn.

Tilrettelegging for aktiv hverdag

Tilpasning av bolig

Er det hindringer som gjør det vanskelig for deg å komme inn og ut av hjemmet ditt? Eller har du problemer med å klare de daglige gjøremålene som er viktige for deg? Da kan ergoterapeutene foreslå gode løsninger for å tilrettelegge boligen. Vi kan finne nyttige hjelpemidler, og hjelper deg å søke NAV om disse. Vi kan også gi tips om hvordan du kan planlegge en ombygging, for eksempel for å få alle nødvendige rom på ett plan. Hvis du trenger å bygge om, kan du søke om tilskudd til tilpassing. Kontakt ditt helse- og sosialkontor dersom du trenger hjelp av en ergoterapeut til å vurdere din bolig. Hvis du tenker på å kjøpe en mer lettstelt bolig, kan det være lurt å ta med denne sjekklisten på visning.

Mann i rullestol ved kjøkkenbenk og vask som er i tilpasset høyde.
Tilrettelagt kjøkken med høydetilpasset vask.
Foto: Mine Kristin Seren

Spesialtilpasset bil og elektriske rullestoler

Dersom du  har en funksjonsnedsettelse kan du søke NAV om bil, ombygging og spesialtilpasning av bil. Ergoterapeuter i kommunen bidrar med å vurdere hvilke løsninger som passer for den enkelte.

Det er også kommunen som har ansvar for å undersøke behov for elektriske rullestoler og scootere for de som er dårlige til beins. Før noen kan bruke slike hjelpemidler må ergoterapeut i samråd med fastlegen sjekke om de som skal kjøre elektriske rullestoler er egnet til å ferdes ute i trafikken.

Forhindre fall

Vi kan vurdere din balanse og styrke dersom du har falt, eller er redd for å falle. Og vi kan komme hjem til deg med nyttige tips om hvordan redusere fallfaren.

Har du falt eller er redd for å falle, kan du få plass i våre behandlende treningsgrupper Eldre i bevegelse  som drives av fysioterapeuter. Ergoterapeutene kan holde undervisning om fallforebygging til grupper, lag og foreninger.

Kontakt ditt helse- og sosialkontor dersom du trenger slik vurdering, trening eller undervisning.

Å holde seg i form er godt for både kropp og sjel

Treningsgruppen Sterk og stødig

Dersom du er senior, litt ustø og kjenner at bena ikke er like sterke som før, kan vi anbefale treningsgruppene «Sterk og stødig». De er drevet av frivillige instruktører som får opplæring av våre fysioterapeuter. Treningen foregår i stående og gående og har hovedvekt på styrke i beina og balansetrening. Du må kunne gå innendørs uten støtte, men underveis i treningen kan du sette deg eller støtte deg på en stolrygg.

Det er ingen påmelding. Bare møt opp!

Sterk og stødig-grupper i Stavanger (følger skoleruten):

• Storhaughallen, tirsdager kl. 10.15-11.10
  • Øyahuset på Hundvåg, torsdager kl. 11.00-12.00
  • Hinnasenteret, onsdager kl. 12.45-13.45
  • Tasta sykehjem (dagsenteret), torsdager kl.14.00-15.00
  • Hetlandshallen, torsdager kl. 10.30-11.30
  • Timoteiveien 10 (i kjelleren), torsdager kl. 12.30-13.30
  • Kvernevik bydelshus, torsdager kl. 12.15-13.15

Treningskontakt for personer med psykiske vansker eller rusproblematikk

Treningskontakt er et tilbud for deg med psykiske vansker eller rusproblematikk som vil bli mer fysisk aktiv. En treningskontakt hjelper deg med å finne egnede fysiske aktiviteter, og komme i gang med trening. På sikt er målet at du trener selv.

Du kan søke om treningskontakt hos ditt helse- og sosialkontor.

Tilbud om treningskontakt er gratis, men eventuelle utgifter til legesjekk, klær og sko må dekkes av den enkelte.

Treningskontaktene er lønnet av Stavanger kommune, og får opplæring og veiledning om trening og rus og psykisk helse. Vi prøver alltid å finne en treningskontakt som deler interesser med deg som skal trene. Kommune gjør avtaler med treningssenter og andre, slik at treningskontakt og – utøver skal kunne trene gratis.

Treningsavtaler

Andre treningstilbud

Vil du bli treningskontakt?

For å bli treningskontakt må du gjennomføre et 30 timers kurs innen treningslære, rus og psykiatri. Kurset går over to helger. Dato for neste kurs er 25.-26. januar og 8.-9. februar 2020.

Dersom du vil bli treningskontakt kan du benytte dette skjemaet

Kontaktinformasjon trening

Per Helge Seljebotn (koordinator)
telefon 51 50 70 86 / 977 62 399