PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Parker, lekeplasser, badeplasser og friområder
  5. Bjergstedparken

Bjergstedparken

Kort fortalt:

  • Bjergstedparken ligger én kilometer nordvest for bykjernen i Stavanger.
  • Stavanger konserthus og Kuppelhallen er knyttet til parken.
  • Her ligger også verdens største sjakkbrett

Om parken:

Den gamle parken ligger ved Byfjorden, én kilometer nordvest for bykjernen i Stavanger. Bjergsted ligger på eiendommen «Ægenes Mark» som ble gitt til byen av kongen, Christian 4, i 1607. 

I nyere tid har parken blitt et sentrum for konsert- og kulturopplevelser. I 1982 ble Kuppelhallen bygget om til konserthus og er i dag én av de tre salene som utgjør Stavanger konserthus.

Stavanger konserthus
Stavanger konserthus

 

Verdens største sjakkbrett

I juni 2022 ble verdens største sjakkbrett avduket i Bjergstedparken. Brettet er 11,5 meter x 11, 5 meter og har et samlet areal på 144 kvadratmeter. Den største brikken, kongen, er 180 centimeter høy og veier 220 kilo. Brikkene er en kopi av de brikkene som Boris Spasskij og Bobby Fischer spilte med under den legendariske VM-kampen i 1972 – bare i et langt større format. Det er brukt omlag 800 resirkulerte bildekk for å lage brikkene. 

Sjakkbrettet er en gave til Stavanger kommune fra mangeårige verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, og produsenten av brettet, RMD. Brettet i Bjergstedparken vil være tilgjengelig for alle som ønsker å spille megasjakk.