Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. Stavanger botaniske hage
  5. Aktiviteter og omvisninger

Aktiviteter og omvisninger

Kort fortalt

  • Stavanger botaniske hage byr på mange aktiviteter, særlig i perioden mai til september.
  • Grupper som ønsker egen omvisning kan kontakte hagen. 
  • Stavanger botaniske hage er ellers åpen hele døgnet, hele året. Det er gratis å besøke oss!

Omvisninger og arrangement i hagen

Har du lyst til å vite mer om hva som finnes og hva som blomstrer i Stavanger botaniske hage? Da bør du bli med på en omvisning i hagen. 

Omvisninger annonseres på disse sidene og på vår Facebook-side i god tid i forveien. 

Torsdag 7. juni kl. 18. Pop-up plantesalg og kafé

Vi gjentar suksessen fra i fjor og selger overskudd av planter fra hagens egen produksjon. De er alle stauder som egner seg godt for hager i vår region, som iris, solbrud (Helenium), solhatt (Rudbeckia) og stikle (Eryngium).

Lurer du på hvordan alle plantene er produsert? Du kan stille spørsmål til vår overgartner og ta en titt inn i veksthuset vårt.

På Hagevennenes pop-up kafé kan du kjøpe kaffe, te og vafler eller Hagevennenes hjemmelagete saft og syltetøy. 

Møt opp på hagens driftstun mellom kl. 18 og 19.30.

Kurs

Årstidene i hagen – botanisk kunnskap og billedkunst

Velkommen til et informativt og praktisk kurs for deg som ønsker å lære litt mer om botanikk og billedkunst. Gjennom tre kursdager ser vi på blomstring i hagen i ulike årstider, og hvordan vi kan gjengi dette med farger på papir. Kurset er tilrettelagt for alle nivåer, og inkluderer individuell veiledning.

Kurset ledes av botaniker Anne-Cathrine Scheen og billedkunstner Tove Sundt-Hansen. Kurset holdes i Hagens hus, Rektor Natvig Pedersens vei 9, og utendørs i hagen når været smiler til oss.

Pris per deltaker er kr. 950,- Kursavgiften inkluderer materiell, te og kaffe. Det er begrenset antall plasser og bindende påmelding. Ta kontakt hvis du har spørsmål om kurset.

Kurset går over følgende dager:
Lørdag 17. mars kl. 13.00-16.00.
Hagen er i ferd med å våkne til nytt liv. Vi jobber med enkel form og hvordan vi skal bruke øynene for å kunne tegne formen.

Lørdag 2. juni kl. 13.00-16.00
Blomstring i regnbuens alle farger og insektlivet i hagen. Vi jobber med fargeblanding og komplekse former for å male og tegne det vi ser i hagen. 

Lørdag 8. september kl. 13.00-16.00
Blomstringen er på hell og naturen ikler seg høstfarger. Vi jobber med forenklingens kunst og det spontane uttrykk.

Oldemors hage - gamle planter er verdt å ta vare på

Har du en plante som stammer fra dine foreldre, besteforeldre, oldeforeldre eller en nabo, og som har en historie fra 1950-tallet og tidligere? Da ber vi deg kontakte oss.

Gamle hageplanter er en del av vår felles kulturarv, en arv som er flere hundre år gammel.  Planter som var i bruk for 50, 100 og kanskje 200 år siden er en viktig del av vår historie og identitet.  I dag står disse plantene i fare for å forsvinne og bli erstattet av nye og moderne sorter.  De gamle plantene har gjennom sin lange historie vist at de er godt tilpasset vårt klima og de er derfor verdt å ta vare på.  Når gamle hageplanter forsvinner, så forsvinner også en del av mangfoldet i hagene.  Gamle hageplanter er også viktige for å gi et tidsriktig innhold til gamle hageanlegg.

I dag kan man kjøpe hageplanter syv dager i uken hos de store hagesentrene. Tidligere var det bare noen få forunt å få hageplanter fra utlandet.  De tidligste hagene inneholdt ofte en blanding av nytte- og prydvekster.  Folk flest fikk planter ved at man delte georginer, peoner, roser og stauder med naboer og venner. Barna fikk gjerne med seg planter når de flyttet hjemmefra.  Det knytter seg ofte interessante historier til planter som har vært nedarvet i flere generasjonsledd.  De gamle hageplantene bør tas var på før de forsvinner helt.  

Stavanger botaniske hage, Arkeologisk museumJærmuseet og Hageselskapet Rogaland arbeider sammen for å samle inn, ta vare på og skrive ned historiene om planter med lang historie i vår region.

Lær mer om humler i botanisk hage

Humlebestanden i verden er på vei ned, og det er ikke bra for oss mennesker. På forespørsel kan det fort bli humle-aktiviteter, også for mennesker, i Stavanger botaniske hage.

Er du glad i epler, tomater og blåbær? Da har du mye å takke humlene for. Uten humlenes hjelp ville det bli dårlige avlinger i jordbruket og naturen. Humlebestanden minker på verdensbasis. Vil du gjøre noe for humlene kan du for eksempel bygge en humlekasse.

Sammen med foreningen La Humla Suse vil vi rette oppmerksomhet mot humler i Stavanger botaniske hage.

  • I Stavanger botaniske hage har vi hatt kurs i å bygge humlekasser for å hjelpe humlene å finne et egnet bol.  I urbane områder med tettbebyggelse er det ofte sterk mangel på egnede plasser hvor humlene kan etablere sine bol. Med enkle midler kan vi lage kunstige bolplasser for humlene. Humlekassekurset arrangeres av La Humla Suse
  • Om sommeren kan vi ha humlevandringer. Da vil vi sammen se på hvilke arter vi finner i hagen og samspillet mellom blomster og humler. Du vil også lære noen vanlige arter å kjenne.

Les mer om hvorfor vi skal bevare humlene.

Kontaktinformasjon

Stavanger botaniske hage

Besøksadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Postadresse:

Rektor Natvig-Pedersens vei 9 4021 Stavanger

Telefon:
51 50 78 61
E-post:
sbh@stavanger.kommune.no